Naslovna > Vijesti > Crne kutije u automobilima

Zanimljivo

Crne kutije u automobilima

Federalni regulatori u SAD-u predložili su da nakon septembra 2014. svi novi automobili trebaju biti opremljeni crnim kutijama, takozvanim 'snimačima podataka događaja' koji bilježe sve, od toga koliko brzo se kreće automobil do broja putnika i tačne lokacija automobila.

Premda su već mnogi proizvođači automobila dobrovoljno instalirali ove uređaje, američka Nacionalna agencija za sigurnost saobraćaja otvorila je javnu raspravu koja će trajati do 11. februara iduće godine. Nakon provedene rasprave razmotrit će se da ugradnja "crnih kutija" u automobile postane obaveza za sva vozila. Američki Kongres je ovlastio ovu agenciju da može postavljati pravila koja se odnose na sigurnost motornih vozila u prometu. Jasno, američki regulatori govore o sigurnosti koju će donijeti ovi uređaji.

 

Za vrijeme vožnje tako će biti zabilježeni neki "događaji" kao što je naglo kočenje, ubrzanje, skretanja i druge vrste događaja koji bi mogli dovesti do nesreće. Tim podacima moguće je pristupiti bilo daljinski ili fizičkom vezom, ovisno o modelu vozila, a koristiće se "prvenstveno za potrebe procjene performansi sigurnosnog sistema vozila nakon nesreće", kako je objavljeno u dokumentu na Federal Register, službenoj publikaciji federalne vlade SAD-a. Ipak, zagovornici prava na privatnost zazvonili su na uzbunu i smatraju da bi prikupljeni podaci trebali biti anonimni, te da ne smiju biti korišćeni u svrhe marketinga."Ne treba razmišljati o tome kao o prilici za prodaju podataka auto-osiguravajućim društavima za procjenu rizika. To je realna mogućnost. Podaci su vrijedni", rekao je Lillie Coney, direktor u Electronic Privacy Information Center.

 

 

Crne kutije u vozilima biće manji samostalni uređaji ili dio kompjuterskog sistema vozila. Snimaće brzinu vozila, ponašanje ventila za dovod goriva u motor, nagla kočenja, paljenje, korišćenje sigurnosnih pojaseva, broj putnika u vozilu, otvaranje zračnih jastuka te osim vremena kada su se dogodili ovi "događaji" bilježiće takođe i lokaciju automobila, zavisno o modelu vozila.Australski naučnik David Warren izumio je crnu kutiju 1953. godine kako bi snimio šum avionskog  kokpita i ponašanje instrumenata tokom ljeta. U slučaju nesreće, na osnovu tih podataka istražioci bi lakše mogli otkriti uzroke pada aviona.

 

Datum objave: 14/02/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook