Naslovna > Vijesti > Dodatni par vrata

Novi MINI Cooper

Dodatni par vrata

MINI nije promjenio paletu motora koja pokreće novi Cooper, pa je tu i dalje, već dobro nam poznata pogonska gama...

MINIjev model Cooper do sada je bio poznat po svemu – osim po nekoj praktičnosti. Ipak, došlo je vrijeme i da se to promijeni, na izuzetno jedinstven način. Tako je maleni MINI dobio novi set vrata, koji ga je učinio pristupačnim i očaravajućim. Dakle, kompanija je i službeno otkrila posljednju generaciju Cooper modela sa dodatnim setom vrata, što je po nekoj logici i zahtijevalo povećanje MINIjevih dimenzija.

 

Tako je međuosovinski razmak narastao na 2.567 mm, što je rezultovalo sa dodatnih 72 mm prostora za noge i 15 mm više mjesta za glavu putnika na zadnjoj klupi. Jedina oku vidljivija izmjena koju je pretrpio petovratni Cooper jesu upravo ta vrata koje je dobio! Što se samog dizajna tiče, on je ostao isti, što je i bio cilj ove kompanije, jer nikako nisu željeli da se pratkični Cooper razlikuje od standardnog modela.

 

 

 

 

 

 

 

 

Uz milimetre zahvaljujući kojima je Cooper narastao, prtljažnik je takođe dobio više prostora, i to za 67 litara, koji sada iznosi 278 litara zapremine. Ukoliko spustite zadnju klupu, ta zapremina će narasti na solidnih 941 litar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Što se same palete motora tiče, MINI nju nije dirao, pa poznata pogonska gama pokreće i petovratni Cooper. Podsjećanja radi, tu su i dalje 1.5 litarski trocilindrični bi – turbo motor sa 136 KS i 220 Nm obrtnog momenta, 2.0 litarski četvorocilindarski bi – turbo benzinac sa 192 KS i 280 Nm obrtnog momenta, te dizelaši iste zapremine, čija snaga varira od 116 do 170 KS. U zavisnosti od motora, Cooper sa petoro vrata dobija i šestostepeni ručni mjenjač, te šestostepeni Steptronic ili Steptronic sportski mjenjač. Proizvodnja Coopera u klasičnoj, S, D i SD verziji počinje već ove jeseni. 

 

Datum objave: 06/06/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook