Naslovna > Automobili > Maserati > Grecale > Prvi električni SUV brenda

Maserati Grecale Folgore

Prvi električni SUV brenda

Grecale je trenutno najprodavaniji Maserati model sa 18.000 prodatih vozila širom svijeta u prošloj godini. Osim Evrope, posebno je popularan u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje su skoro polovinu prodatih primjeraka kupile žene...

Električna verzija performansnog SUV-a Maserati Grecale Folgore sada je dostupna za kupovinu širom Evropske unije, a početna cijena iznosi 122.000 evra. Novi Maserati Grecale Folgore (grecale na italijanskom znači "sjeveroistočni vetar," a folgore "munja") je prvi električni SUV ovog brenda, i sada je u prodaji na većini tržišta EU. Maserati prodavci, osim baterijske verzije, i dalje paralelno nude i benzinske modele: GT, Modena i Trofeo. Električnu verziju ovog SUV-a pokreću dva elektromotora koja zajedno razvijaju ukupno 558 KS, čime Grecale Folgore postaje najsnažniji model u ponudi, jer najjača benzinska verzija Grecale Trofeo sa V6 motorom ima 530 KS, a ogroman obrtni moment od 820 Nm prenosi se na sva četiri točka.

 

 

 


Sa teškim hardverom litijum-jonske baterije, Maserati Grecale Folgore ima masu od skoro 2,5 tone, što je jednako težini tri Maserati A6GCS modela iz pedesetih godina. Ipak, ovaj atraktivni električni SUV ubrzava od 0 do 100 km/h za samo 4,1 sekundu i dostiže maksimalnu brzinu od 220 km/h. Baterija ima kapacitet od 105 kWh i može se napuniti od 20 do 80 posto za 29 minuta, uz brzinu punjenja od 150 kW. Autonomija električne verzije iznosi 500 kilometara u WLTP režimu. Početna cijena Grecale Folgore na manjim tržištima Evropske unije iznosi 122.000 evra pre subvencija, što je otprilike ista cijena kao kod modela Trofeo.

 


U standardnoj opremi, Maserati Grecale Folgore donosi digitalnu instrument tablu od 12,3 inča, centralni ekran od 12,3 inča, zaseban ekran od 8,8 inča na centralnoj konzoli, head-up displej, i vazdušno vješanje. Za evropske kupce, Maserati takođe nudi wall box punjač s kapacitetom punjenja do 22 kW, kao i karticu za punjenje koja omogućava besplatan pristup na više od 650.000 punjača širom Starog kontinenta tokom prve godine korišćenja.

Datum objave: 24/04/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook