Naslovna > Tehnika > Ekspedicija može da počne

Vijesti

Ekspedicija može da počne

Ruska kompanija TechnoImpuls uvodi Rocket Z, off-roader za najekstremnije terenske i vremenske uslove. Veliki multipraktik je dostupan sa dvije i tri osovine kao 4x4 i 6x6...

To nije samo najveća zemlja na svijetu, već i najveći svjetski prostor pokriven šumom. Svako ko putuje udaljenim ruskim terenima lako se može izgubiti u silnim napuštenim prostorima. Shodno tome, od vitalnog je značaja biti na putu sa odgovarajućim vozilom, koje, i tamo gdje se svi putevi završavaju, ne staje. Kao rezultat toga, veliki broj kompanija je posvećen ovoj temi i imali smo priliku da vidimo raznorazna superzanimljiva vozila, ali ovaj put sve govori da je u pitanju nešto posebno. “Rocket”, na ruskom nazvan “Krečet”, znači soko lovac.

 

Pogonska jedinica dolazi od Hyundai-a, u pitanju je 2.5 litarski dizel, koji isporučuje blagih 100 KS ali dorađen za ekstremnu izdržljivost i pouzdanost. Daleko u tundrama, to je neupredivo važnije od smiješnog ubrzanja. Rocket Z je dostupan u dvije verzije. Model 210 je dvoosovinac dug 4,89m, otprilike kao BMW X5, samo puno praktičnije iskorišten. Vozač sjedi u sredini, iza njega je otvoreni prostor sa uzdužno postavljenim sjedištima koji se lako pretvara u prostor za spavanje. Rocket 310, troosovinac sa pogonom na svih šest točkova je dugačak 6,34m, a visok 2,69 i širok 2,49m, baš kao i manji brat Z210. Prednost tri osovine je, naravno, značajno veći putničko-tovarni prostor te je još jednostavniji za pretvaranje u auto kuću. Technoimpuls Rocket Z je izuzetno kvalitetne izrade iako se to i ne bi očekivalo od ruskog novokompnovanog proizvođača. Klirens od 60cm i gume visine 130 cm ga čine doslovno nezaustavljivim. Vozač sjedi maltene na prednjoj osovini radi bolje preglednosti, motor je u sredini šasije radi boljeg rasporeda težine a hladnjak vode je sa strane vozila, da bude što bolje zaštićen. U zavisnosti od izbora modela, cijena varira od 73000 EUR do 83000 EUR.

 

Datum objave: 07/11/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook