Naslovna > > Električni automobil sa nultom emisijom

2015 Kia Soul EV

Električni automobil sa nultom emisijom

Potencijalni vlasnici ovog automobila mogu da odaberu četiri različita režima regenerisanja energije...

Konačno! Kia je na sajmu automobila u Ženevi prikazala svoj model 2015 Kia Soul EV, koji smo svi sa nestrpljenjem očekivali. Ono što je najradosnija vijest za sve one koji ovaj automobil žele da posjeduju jeste činjenica da će se u prodaji pojaviti u trećem kvartalu ove godine, te da je riječ o prvom Kijinom potpuno električnim automobilom nulte emisije, koji će se prodavati u SAD-u.

 

Glavna preokupacija svih kupaca električnih automobila jeste njihov opseg kretanja. Sa Kia Soul EV ni tu neće biti problema. Naime, ovaj problem je riješen korištenjem visoko energetske guste Li-Ion polimer baterije. Ona je smještena ispod poda, i pacaiteta je 27kWh, pa se očekuje da bi ovom automobilu m ogla da obezbijedi opseg kretanja od 160 km u standardnim uslovima.

 

Pomenuta baterija se satoji od 96 ćelija i napona je 360 V, pri čemu je poseban naglasak bio i ostao na njenom kapacitetu, bezbijednosti i termalnoj stabilnosti. U cilju maksimizovanja efikasnosti i opsega Soul EV koristi treću generaciju Kijinih sistema regenerativnog kočenja, koji omogućava skupljanje do 12% kinetičke enrgije automobila, koja se vraća u bateriju dok se ovaj model usporeno kreće ili u momentima kočenja.

 

 

Svi potenijalni vlasnici ovog automobila mogu da odaberu između četiri različita režima regenerisanja energije : Drive ili Brakes režima, ukoliko je Eco Mode uključe, ili Drive, Off i Brakes režima, kada je Eco Mode uključen. Po svemu sudeći, čini se kako će ovaj električni model postati favorit u Americi. 

Datum objave: 06/03/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook