Naslovna > Tehnika > Električni motor nove generacije

Renault u saradnji s Valeo-m

Električni motor nove generacije

Motor se zasad još uvijek razvija, a do početka serijske proizvodnje treba proći još nekoliko faza. Početak serijske proizvodnje motora E7A u Grupinoj fabrici u Cléonu očekuje se krajem 2027...

Renault Grupa, oslanjajući se na svoje znanje u području "kliznokolutnih” motora kojima je uvela revoluciju u automobilsku industriju 2012. godine, sada je predstavila inovativni motor koji je jedinstven u svijetu. Novi E7A motor, treća generacija, izgrađena je u saradnji s fabrikom Valeo, stručnjakom za statorske komponente. Ovaj motor je snažniji, efikasniji i ne zahtjeva upotrebu rijetkih zemnih metala. Iako se trenutno radi na razvoju prototipa, službeno predstavljanje očekuje se 2027. godine. Ovaj motor predstavlja budući iskorak u električnim vozilima, nudeći snažniji, kompaktniji i ekološki prihvatljiviji električni motor. Renault Grupa i Valeo su udružili snage u razvoju ove nove generacije motora, uspostavljajući stalni dijalog između proizvođača automobila i proizvođača opreme od 2021. godine. Svaka fabrika je doprinijela ključnim dijelom - Renault Grupa rotorom, a Valeo statorom, kombinujući svoju stručnost u razvoju i proizvodnji. Ovaj tehnološki napredan motor donosi obećavajuće inovacije u električnoj mobilnosti.

 

 

 


Renault je bio pionir u ugradnji električno pobuđenih sinkronih motora (EESM), počevši s modelom ZOE 2012. godine. Zahvaljujući bogatom znanju i iskustvu stečenom kroz godine, Renault sada može pružiti arhitekturu za novi motor E7A. Ovaj motor je 30% kompaktniji, ali jednako snažan u poređenju s motorima koji se trenutno koriste u modelima Megane E-Tech electric i novom Scenic E-Tech electric. Ono što ga dodatno izdvaja je tehnologija rotora koja ne uključuje rijetke zemne metale, smanjujući tako zagađenje za 30%. Implementacijom rotorskih namota umjesto trajnih magneta, Renault unapređuje snagu motora, osigurava vlastiti lanac i smanjuje ovisnost o zemljama koje proizvode rijetke zemne metale i magnete. Ovaj korak predstavlja važan doprinos smanjenju ekološkog uticaja i jačanju održivosti u proizvodnji električnih vozila.

 


Nova generacija motora, E7A, predstavlja značajan napredak u smanjenju vremena punjenja baterije zahvaljujući implementaciji 800 V sustava umjesto trenutnih 400 V. Osim toga, stator isporučen od strane Valea doprinijeće snazi i efikasnosti motora. Kao rezultat toga, novi E7A će imati snagu od 200 kW, pružajući veću snagu uz smanjenje troškova električne energije. Jedinstvena "tehnologija ukosnica", koja se koristi za sastavljanje bakrenih žica u E7A motoru, predstavlja posebnu stručnost tvrtke Valeo koja se razvija od 2010. godine. Ova tehnologija doprinosi efikasnosti motora, čime se postiže snažniji performans i optimizuje trošenje električne energije. Sve ove inovacije zajedno čine E7A motor sofisticiranim i ekonomičnim rješenjem u domenu električnih vozila.

Datum objave: 15/11/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook