Naslovna > Tehnika > Fiatu nagrada za City Brake Control

Euro NCAP

Fiatu nagrada za City Brake Control

Ovaj inovativni Fiatov uređaj ima tri funkcije: automatsko kočenje, pomoć pri naglom končenju te pripremu kočnica ukoliko vozač iz nekog razloga ne odreaguje na vrijeme...

Fiatov sigurnosni sistem automatskog aktiviranja kočnice da bi se spriječio i izbjegao sudar, aktivan je pri brzini do najviše 30 km/h. Ova mogućnost odnedavno dostupna je u modelima 500L i Panda. Kao što je već poznato, od 2010. godine nagrada pod nazivom “Euro NCAP Advanced” dodjeljuje se onim proizvođačima koji svoje automobile opremaju izuzetno modernim sigurnosnim sistemima.

 

Tako je ove godine nagrada pripala italijanskom proizvođaču atuomobila, Fiatu. Ovaj inovativni sistem koji se nalazi u modelima 500L i Panda detektuje prisutnost vozila ili eventualnih prepreka koje se nalaze ispred automobile, te automatski aktivira kočnice ukoliko sam vozač to iz nekog razloga ne učini na vrijeme da bi izbjegao sudar.

 

City Brake Control pruža pomoć prvenstveno u gradskom saobraćaju i gradskim saobraćajnim gužvama,a aktivan je kada se automobile kreće između 5 i najviše 30 km/h, ali sve to naravno uz želju vozača, koji može da ga aktivira i deaktivira kada on to želi. Ova inovacija koristi Light Detection and Rangin opciju, odnosno vrstu laserskog senzora, koji se nalazi u gornjem dijelu vjetrobrana, koji komunicira sa sistemom elektronsko kontrole stailnosti. 

Datum objave: 07/07/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook