Naslovna > Vijesti > „Gradimo konsekventno proizvodnu mrežu“

Godišnja skupština AUDI AG:

„Gradimo konsekventno proizvodnu mrežu“

Upravo ovih dana Audi-Uprava predstavlja dioničarima u Neckarsulmu pred oko 600 gostiju sve bitne pokazatelje protekle poslovne godine...

Audi koncern postavlja putokaze za dalji rast. Do 2015. firma će investirati oko 11 milijardi eura u izgradnju svoje proizvodne mreže kao i u nove modele i tehnologije. Pri tom proizvođač automobila konsekventno slijedi svoju strategiju sa  tvornicama u Mađarskoj, Kini i Meksiku  i jača svoju konkurentnost na večim tržištima Evrope, Azije i Sjeverne Amerike. Istovremeno Audi gradi svoju vodeću poziciju sa novim proizvodima  kao A3 Limuzina.

 

Na 124. redovnoj glavnoj skupštini AUDI AG-a predsjedavajući Uprave Rupert Stadler u Neckarsulmu je rekao: „ Nalazimo se u jednoj odlučujućoj fazi , jer pozicioniramo Audi za sljedeći val rasta.“ Do 2015. Audi će sa oko 11 milijardi eura implementirati najveći investicioni program  u istoriji svoje firme. Oko polovine , 5,3 milijarde eura, služit će za to, da se ojačaju i prošire njemačke proizvodne lokacije u Ingolstadtu i Neckarsulmu.

 

Upravo ovih dana Audi-Uprava predstavlja  dioničarima u Neckarsulmu pred oko 600 gostiju sve bitne pokazatelje protekle poslovne godine. Uprkos neugodnim svjetskim ekonomskim uslovima Predsjedavajući Uprave Stadler potvrđuje cilj za 2013.:“Mi želimo i mi ćemo i ove godine dalje rasti.“ Sa rezultatom isporuke od januara do aprila Audi je na ciljnom kursu. Od početka godine oko 503.000 kupaca se odlučilo za Audi,  dakle povećanje od 6,7%. Time je firma postigla 500.000 primjeraka prvi put nakon samo četiri mjeseca. Naročito nova A3 familija i SUV-modeli  Q3, Q5 kao i Q7 pobrinuli su se ovdje za dodatne impulse rasta.

 

Za cijelu godinu  Audi planira da poveća svoj volumen isporuke naspram rekordne 2012. godine.

 

Usljed povećanog volumena isporuke  Audi koncern očekuje  takođe lagani rasta prometa. Uprkos većim izdacima za nove proizvode kao i izgradnju proizvodne mreže širom svijeta član uprave za finansije Axel Strotbek istaknuo je cilj povrata od prodaje u okviru godišnje skupštine : „U 2013 godini želimo postići oprativni rezultat od 8 do 10 %, što čini gornju granicu postavljenog cilja“.

 

Audi namjerava nastaviti svoju uspješnu priču punom brzinom. Ovdje trebaju pomoći i novi Audi modeli A3 i A3 Sportback kao i kompaktni SUV Q3. Od juna će osim toga u mađarskom Gyor-u  sići sa trake A3 Limuzina i pobrinuti se za dodatni rast.

 

Audi preuzima važan korak sa proširenjem proizvodne lokacije u Gyoru koja će u cjelosti biti tvornica automobila i sa početkom proizvodnje A3 Limuzine.  Jer firma organizuje svoju proizvodnu mrežu konsekventno za predstojeći  rast. Sljedeći segment treba se postići već krajem 2013. u južno-kineskom Foshan-u. Tamo Audi upravo investira sa svojim Joint Venture partnerom FAW u novu tvornicu. Istovremeno počinju  radovi  izgradnje u Meksiku. Od sredine 2016. godine Audi će u novoj tvornici u San Jose Chiapa proizvoditi Audi Q5.

 

Da bi se postigli svi ciljevi, Audi se orijentiše na svoje kvalificirane saradnike. Za 2013. godinu Audi AG planira samo u Njemačkoj oko 1.500 novih zapošljavanja. Osim toga oko 700 mladih ljudi treba početi obrazovanje u sklopu Audija.

 

U okviru glavne skupštine AUDI  AG prezentira svojim akcionerima i Corporate Responsibility izvještaj 2012. U njemu firma  izvještava  o  svojim ciljevima i aktivnostima ustrajnosti. Audi neće imati samo  ekonomsku, nego i ekološku i društvenu vodeću poziciju. Kompletna firma preuzima odgovornost u pet ključnih oblasti – ekonomija, proizvod, okolina, saradnici i društvo.  

Datum objave: 18/05/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook