Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Hoće li pobjednici Red Bull Cliff Diving sezone biti odlučeni u Mostaru?

Favoriti za pobjedu na Starom mostu

Hoće li pobjednici Red Bull Cliff Diving sezone biti odlučeni u Mostaru?

Najviše pobjeda na Starom mostu imaju Hunt (2017, 2018, 2021) i Iffland (2019, 2021, 2022), a prati ih Popović (2019, 2022), koji bi se pobjedom izjednačio sa Huntom. Jedno je sigurno: na Starom mostu nas 9. septembra očekuje vrhunski spektakl, te uzbudljivo i neizvjesno takmičenje najboljih svjetskih skakača i skakačica, koji u našoj zemlji gostuju već osmi put...

Prvenstvo Red Bull Cliff Diving-a u Mostaru se bliži, a tamo ćemo možda vidjeti nove šampione. Svjetski majstori skakanja sa litica gostuju u Bosni i Hercegovini po osmi put 9. septembra, a ove godine ima više potencijalnih pobednika. Grad na Neretvi će biti peti od šest stanica u ovogodišnjoj sezoni Red Bull Cliff Diving-a, i to bi mogla biti ključna tačka za odlučivanje o šampionskim titulama. Trenutno, u muškoj konkurenciji, vodi Rumun Konstantin Popović, a za njim slijede Britanac Aidan Heslop na drugom i Francuz Gary Hunt na trećem mjestu. Heslop je smanjio zaostatak za Popovićem pobjedom na prethodnoj stanici u Japanu, što ga održava u trci za osvajanje šampionske titule. Međutim, Popović bi mogao da osigura svoj prvi šampionski naslov ako pobijedi u Mostaru. Iako možda zvuči nevjerovatno, aktuelni desetostruki šampion Hunt ove sezone nije završio ni jednom među prvom trojicom i teško da ima realne šanse za odbranu titule. Ipak, velike šampione poput njega nikada ne treba potpuno otpisati.

 

 

 


Borba za jedno od mjesta na pobjedničkom postolju će svakako biti uzbudljiva, a među takmičarima koji će se za to boriti ističe se sjajni Španac Carlos Gimeno, koji je dobio pozivnicu i predstavlja jedno od najprijatnijih iznenađenja ove sezone. Naravno, ne smijemo zaboraviti uvijek odličnog Rumuna Catalina Predua, koji je već bio treći (2018) i drugi (2022) u Mostaru, i sigurno sanja o tome da se popne na vrh pobjedničkog postolja. Trenutno, Hunt, Gimeno i Preda dijele samo 22 boda na tabeli, što znači da se među njima može očekivati žestoka borba za treće mjesto u ukupnom poretku. Što se tiče takmičenja u kategoriji žena, dosadašnji rezultati su bili gotovo identični na skoro svim takmičenjima ove sezone: 1. Rhiannan Iffland (Australija); 2. Molly Carlson (Kanada); 3. Xantheia Pennisi (Australija). Jedini izuzetak bio je drugi događaj sezone u Parizu, gde je Pennisi zbog povrede izostala, a na treće mjesto se popela Njemica Iris Schmidbauer.

 


Ukupni poredak prvenstva ostaje identičan, a Rhiannan Iffland ima priliku da osigura svoju sedmu uzastopnu šampionsku titulu ukoliko pobijedi na Starom mostu. Nezaustavljiva Australijanka je na posljednjem takmičenju u Japanu ostvarila svoju 11. uzastopnu pobjedu, nastavljajući svoj nevjerovatan niz koji traje od prošle sezone. Njene glavne suparnice na Starom mostu će biti već pomenute Molly Carlson i Xantheia Pennisi. Za Carlson, Mostar predstavlja posljednju priliku da održi korak sa Iffland u trci za šampionsku titulu, dok Pennisi bori se da zadrži treće mjesto u ukupnom poretku, s obzirom na to da su joj za petama Njemica Schmidbauer i Amerikanka Meili Carpenter.

Datum objave: 06/09/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook