Naslovna > Vijesti > Huawei predstavio svoj prvi automobil

Seres SF5

Huawei predstavio svoj prvi automobil

Kineski brend je u saradnji sa proizvođačem automobila Seres razvio svoj prvi automobil koji ima više od 1000 km dometa i ubrzanje 0-100 km/h za manje od pet sekundi, a čija prodaja počinje u Kini...

Početkom godine su se pojavile informacije da Huawei priprema svoj ulazak u automobilsku industriju i pregovara sa kineskim proizvođačima o partnerstvu pri razvoju novih električnih modela. Vijesti su se pokazale djelimično tačnim jer je kineski tehnološki gigant u saradnji sa kompanijom Seres razvio plug-in hibrid SF5 koji je predstavljen na sajmu automobila u Šangaju. Huawei je pomogao pri razvoju pogonske jedinice koja se sastoji od dva električna motora kombinovana sa 1.5-litarskim benzinskim agregatom zaduženim za punjenje baterija i razvijaju 550 KS, te pokreću najsnažniju verziju SF5 od 0-100 km/h za 4.7 sekundi. Huawei naglašava da domet vozila isključivo na električni pogon iznosi 180 km, dok sa punim rezervoarom i baterijama automobil može preći više od 1000 km u specijalnom modu za produženje dometa.

 

 


Uticaj telekomunikacione firme se ipak najviše primjećuje u enterijeru vozila za koji je posebno razvijen novi infotainment sistem sa tabletom velike dijagonale, brzim povezivanjem sa pametnim telefonima i opcijom glasovnog upravljanja. Android Auto i Apple car play se međutim ne spominju jer je Huawei razvio vlastiti sistem nazvan HiCar za uparivanje sa telefonima tog brenda, koji je već u upotrebi na pojedinim modelima unutar Kine. Posebna pažnja je obraćena na premium audio sistem sa 11 zvučnika za „operski kvalitet zvuka“ u kabini, a interesantna novost je mogućnost dopunjavanja baterije između dva vozila, kao i opcija punjenja eksternih uređaja, poput opreme za kampovanje, baterijom automobila. Dio bogate opreme čini i sistem autonomne vožnje drugog nivoa sa adaptivnim tempomatom, aktivnom asistencijom pri upravljanju i pomoći pri gužvi u saobraćaju. Prodaja je za sada najavljena samo za kinesko tržište, gdje će se SF5 nuditi u Huaweijevim prodavnicama širom zemlje po cijeni koja se kreće od oko 216.800 juana (54.000 KM) za model sa pogonom na dva točka i 246.800 (61.500 KM) za varijantu sa pogonom na sve točkove.

Datum objave: 24/04/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook