Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Inspirativna i izazovna avantura Paysona McElveena u Tasmaniji

Više od trke

Inspirativna i izazovna avantura Paysona McElveena u Tasmaniji

U profesionalnom brdskom biciklizmu, Payson McElveen je ostvario impresivan uspjeh, osvajajući čak pet univerzitetskih državnih titula. Njegova izuzetna fizička izdržljivost i mentalna snaga došli su do izražaja i na Mongolia Bike Challengeu 2016. godine. Ova trka, koju je Outside Magazine proglasio najtežom brdskom biciklističkom utrkom na svijetu, postala je platforma na kojoj je McElveen pokazao svoj vrhunski sportski kapacitet...

Elitni brdski biciklist Payson McElveen je ostvario izvanredno putovanje preko krševitog terena Tasmanije koje se protezalo na impresivnih 579 kilometara, sve to u nevjerovatno kratkom vremenskom roku od samo 32 sata. No, umjesto da trči s vremenom i trka se s vlastitim rekordom, McElveen je odlučio usporiti i uživati u krajoliku, poput pravog istraživača. Na svom putu susreo se s neočekivanim izazovima, uključujući i susrete s otrovnim zmijama, ali nikada nije posustao. Ova impresivna avantura, zabilježena u novom kratkom filmu pod nazivom "Crossing Tasmania", nije samo testirala njegove fizičke granice, već ga je takođe dovela do dubokog samoproučavanja, emocionalnog rasta i još većeg poštovanja prema ljepoti i nepredvidljivosti prirode. Iako je poznat po svojim takmičarskim nagonima i postignućima, ovo iskustvo mu je pružilo priliku da balansira svoj prirodni trkački duh s željom za istinskim doživljajem okoline. Takođe, putovanje ga je približilo prirodnim ljepotama Tasmanije, podstičući ga da izrazi divljenje prema pejzažima kroz koje je prošao. Istakao je važnost doživljaja mjesta koji su daleko više od onoga što donosi samo trka.

 

 

 


Payson ističe izuzetnu važnost samopouzdanja i nezavisnosti u svom putovanju. Kada se suočavao s izazovima, često je donosio odluku da nastavi naprijed oslanjajući se na vlastite napore umjesto da traži pomoć. Ovo iskustvo u Tasmaniji mu je omogućilo da pomakne svoje granice, kako fizičke tako i mentalne. Suočavao se s različitim izazovima, bilo da su to zahtjevi fizičkog bicikliranja ili susreti s divljim životinjama kao što su zmije otrovnice i valabi kenguri. U ogromnom prostranstvu neravnog terena Tasmanije, Payson McElveen je zaista prešao granice konvencionalnog brdskog biciklizma. Iako je njegova atletska sposobnost neosporna, odluka da promijeni svoj pristup s takmičarskog na istraživački čini ovo putovanje naročito posebnim.

 

 

Godine 2017., Payson McElveen ostvario je značajnu pobjedu osvajanjem Državnog prvenstva SAD-a u biciklističkom brdskom maratonu, a što je posebno impresivno, takmičio se u istoj trci s vlastitim ocem. U 2022. godini, Payson je započeo još jedan izazov, ovaj put samostalno, koji će zauvijek ostati urezan u historiju biciklizma. Postao je prva osoba koja je uspješno završila putovanje kroz krševitu unutrašnjost Islanda u jednom danu. Na ovom epskom putovanju, prešao je 413 kilometara za nevjerovatnih 19 sati i 45 minuta. 

 

 

Payson McElveen je primjer vrhunskog sportaša koji se ne boji postavljati nove izazove i premještati granice svojih mogućnosti kako bi postigao izvanredne sportske uspjehe.
"Što se duže utrkujem, sve više shvatam koliko je to iskustvo zapravo ograničeno. Ovisnost o vremenu tokom cijele vožnje biciklom vas ograničava. Svi vaši treninzi su fokusirani na vrijeme, u tome je suština utrkivanja. Rezultati su bazirani na vremenu, sve obaveze koje imate izvan trkačkog vikenda su zasnovane na vremenskim okvirima i uvijek su u sukobu. Dugo se utrkujete, a želite doživjeti svijet", rekao je McElveen.

 


Upravo zbog toga je isplanirao izazovnu rutu teškim terenom u australskoj otočkoj državi Tasmaniji dugu 579 km i velikim s razlikama u nadmorskoj visini. Film "Crossing Tasmania“ je priča o njegovom nezaboravnom putovanju koje zaista mijenja čovjeka.

 


"Tokom vožnje sam 'uhvatio' sebe kako se ne opterećujem vremenom, postigao sam tu istinsku bezvremenost. Bilo je nečeg tako zdravog i moćnog u tome", otkrio je McElveen.

 


Njegova odlučnost da se osloni samo na sebe učinila je ovo putovanje autentičnim.

 


"Nisam želio prihvatiti bilo kakvu pomoć sa strane. Bilo mi je važno da se oslonim samo na sebe i suočim se s izazovima", dodao je on.

 


Usred  ogromnih pejzaža Tasmanije doživio je trenutke duboke samospoznaje.
"Više puta sam plakao tokom vožnje, bila je to mješavina iscrpljenosti, strahopoštovanja i trenutaka spoznaje. Želio sam podijeliti Tasmaniju s cijelim svijetom, to je tako unikatno mjesto i nadam se da će moje putovanje inspirisati druge", zaključio je McElveen.

Datum objave: 05/09/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook