Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Istorijski rezultati prodaje u avgustu

E-Automobili

Istorijski rezultati prodaje u avgustu

Priključni hibridi i potpuno električna vozila, koja spadaju u grupu baterijskih automobila, tokom 8. mjeseca zabilježili su veći broj prodaja od modela sa dizel agregatima na starom kontinentu...

Sa sigurnošću se može tvrditi da je Evropa trenutno u procesu tranzicije kada je riječ o automobilskoj industriji, a još konkretnije po pitanju pogona vozila u budućnosti. Ovo preusmjeravanje se nameće sa vrha, iz institucija EU, koje u sklopu smanjenja emisije štetnih gasova generalno, propisuju novo zakonodavstvo, regulišući i sferu industrije automobila. Tako ovaj kontinent postepeno klizi, bar za sada, ka hibridizaciji i potpunoj elektrifikaciji, na štetu pogona sa izduvnim gasovima. Direktive odozgo, naravno prate i proizvođači, pa se tako svake nove modelne godine na tržištu pojavljuje sve više hibridnih i električnih vozila, a samim tim sve više kupaca se odlučuje na ove modele.

 

 

 

 

 


Ovaj proces u posljednje vrijeme dobija na intenzitetu, pa tako statistika koja prati broj prodanih novih automobila na mjesečnom nivou, za mjesec avgust pokazuje da je prodaja baterijskih vozila nadmašila prodaju „dizelaša“, po prvi put u istoriji. Podaci govore da je u 8. mjesecu prve vlasnike pronašlo 151,737 priključno-hibridnih i električnih automobila, sa učešćem na tržištu od ukupno 21%.  Dok je u istom periodu isporučeno 141,635 automobila sa dizel motorima, što znači da je njihovo učešće na tržištu 20%. Međutim i pored jasno vidljivog trenda elektrifikacije, trenutno i dalje suvereno dominiraju automobili sa benzinskim motorima. Evropski kupci još uvijek imaju najviše povjerenja u ove pogonske sklopove, pa je tako udio na tržištu ljubimaca sa ovim pogonskim gorivom, visokih i za sada nedostižnih 56%.

 

Datum objave: 29/09/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook