Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Izabrano top 50 fotografija iz avanturističkih i akcionih sportova

Red Bull Illume Image Quest 2023

Izabrano top 50 fotografija iz avanturističkih i akcionih sportova

Svi finalisti su pozvani na ceremoniju Red Bull Illume Winner Award, koja će se održati od 28. do 30. novembra. Biće nagrađeni pobjednici u deset kategorija, kao i ukupni pobjednik. Najboljih 50 fotografija će biti izloženo na lightboxevima veličine 2x2 metra u Söldenu do 21. decembra...

Izabrano je najboljih 50 fotografija u takmičenju Red Bull Illume Image Quest 2023, a vrhunski fotografi svijeta avanturističkih i akcionih sportova spremaju se za ceremoniju dodjele nagrada Red Bull Illume Winner Award Ceremony, koja će se održati u Söldenu, Austrija, od 28. do 30. novembra. Red Bull Illume predstavlja najkreativnije i najintrigantnije fotografije na planeti, istovremeno otkrivajući strast, stil života i kulturu fotografa koji su ih zabilježili. U prošlogodišnjem izdanju za 2021. godinu, fotografi su poslali hiljade svojih djela, a titulu ukupnog pobjednika (Overall Winner) osvojio je Will Saunders za svoju fotografiju penjača u padu u Utahu, SAD.

 

 

 


Od trenutka kada su objavljene najbolje 250 fotografije za 2023. godinu, kreativna zajednica je uzbuđeno iščekivala otkrivanje top 5 fotografija u svakoj od deset kategorija za sedmo izdanje Red Bull Illumea. Selekciju je sproveo žiri od 52 stručnjaka iz fotografske industrije širom svijeta. Neki od ovih vizuelnih prikaza su nastali u izuzetno opasnim situacijama koje su predstavljale veliki rizik po same fotografe. Ted Grambeau, fotograf iz Australije, zabilježio je nevjerovatnu scenu surfera Rodriga Reinosa koji je bio na vrhu talasa i doslovno "lansiran" unazad preko talasa. Reinos je na kraju završio na suhom grebenu, ali bez povreda, zahvaljujući spašavanju surfera Matiha Drolleta i njegovom vodenom skuteru. Sam Grambeau se našao u sličnoj situaciji nekoliko dana kasnije, pri čemu je jedina "žrtva" bila njegova oprema, odnosno fotoaparat.

 


Život Jana Faßbendera doživio je drastičan preokret 2017. godine kada mu je dijagnostikovan rak mozga tokom putovanja u Čileu. Ova životna prekretnica rezultirala je njegovim umjetničkim i arhitektonskim radom. Njegova izložba kreće sa Berlin Travel Festivalom, zakazanim od 1. do 3. decembra, a zatim slijedi izložba u Hangaru-7 u Salzburgu od 13. decembra 2023. do 4. februara 2024. godine, prije nego što krene na svjetsku turneju. Limitirano izdanje Red Bull Illume 2023 Photobooka obuhvata najboljih 250 fotografija, zajedno sa nevjerovatnim pričama koje stoje iza njih, kao i biografijama najboljih 50 finalista koje možete pogledati ovdje.

Datum objave: 14/11/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook