Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Japanac Ryōyū Kobayashi ispisao historiju rekordnim skokom od 291 metar

Novi rekord

Japanac Ryōyū Kobayashi ispisao historiju rekordnim skokom od 291 metar

Kada je stigao na Island, Kobajaši je započeo sa pokušajima 23. aprila, postavljajući rekorde jedan za drugim—prvo 256, zatim 259, a potom 282 metra. Međutim, to mu nije bilo dovoljno, pa je ovaj fenomenalni Japanac 24. aprila izveo skok od 291 metar...

Japanska zvijezda ski skokova, sjajni Rjoju Kobajaši, oborio je novi svetski rekord za najduži ski skok. Kobajaši je "poletio" sa prirodne skakaonice na sjeveru Islanda i preletjeo ukupno 291 metar prije nego što je bezbjedno sletio na snijeg. Njegov istorijski uspjeh bio je vrhunac dvodnevnog truda u pokušaju da postavi novi svjetski rekord u ski skokovima. Dok je spektakularno okruženje podsjećalo na korijene ovog sporta, Kobajaši je podigao ski skokove na novi nivo, nadmašivši prethodni rekord za nevjerovatnih 37,5 metara. Ovo postignuće nosi i duboko lično značenje za ovog Japanca. Već je postao jedan od velikana ski skokova, a od djetinjstva je sanjao da unaprijedi ovaj sport. Njegova ogromna posvećenost ovladavanju ovom umjetnošću lansirala ga je u zvijezde, tako da je dosad osvojio 32 pojedinačne pobjede i dvije titule u Svjetskom kupu, individualno zlato i srebro na Olimpijskim igrama 2022. godine, kao i tri titule na kultnoj turneji Četiri skakaonice. Međutim, on je bio riješen da ostavi još dublji trag u ovom sportu i to na prirodnom terenu.

 

 

 


Njegov dugogodišnji cilj bio je drugačiji od svega što je on, ili bilo koji drugi skakač, ikada pokušao. Ovaj uspjeh dokazao je njegovu sposobnost da probija barijere i prkosi očekivanjima. Iako je Kobajaši već bio vlasnik drugog najdužeg ski skoka na svijetu sa ličnim rekordom od 252 metra, nijedna od postojećih skakaonica nije mogla da pruži fizičke uslove koji su mu bili potrebni za ovaj smjeli pokušaj, niti je nudila divlju prirodu za koju on smatra da ovaj sport zaslužuje. Poslije dvije godine potrage, idealno mjesto pronađeno je u Hlida fjalu Akurejriju, na sjeveru Islanda. Tamo je, isključivo za potrebe ovog pokušaja, Kobajašijev tim proveo više od dva mjeseca pripremajući prirodni teren. Početna tačka nalazi se na visini od 1.115 metara, a staza se spušta visinskom razlikom od 360 metara sa maksimalnim nagibom od 36 stepeni.

 


Važan faktor za Kobajašijev uspjeh bila je Prada Linea Rossa, jedan od ključnih partnera koji su pomogli sportisti da ostvari svoj ambiciozni cilj na ovoj udaljenoj lokaciji. Prada Linea Rossa kombinuje udobnost i funkcionalnost sa visokim performansama, pružajući sportistima i članovima tima funkcionalnu odjeću i dodatke koji su im potrebni za duži boravak na planini. Izvođenje skoka s produženim zaletom i letom zahtijevalo je visok nivo fizičke preciznosti i mentalnog fokusa. Kobajaši se pripremao za ovaj izazov od 2023. godine, uključujući trening u Red Bull Athlete Performance Centru u Austriji. Pored toga, svoje pozicioniranje i stabilnost poboljšao je specifičnim treninzima u vazdušnom tunelu u Švedskoj.

 


Kada je stigao na Island, Kobajaši je započeo sa pokušajima 23. aprila, postavljajući rekorde jedan za drugim—prvo 256, zatim 259, a potom 282 metra. Međutim, to mu nije bilo dovoljno, pa je ovaj fenomenalni Japanac 24. aprila izveo skok od 291 metar. Emocije su u tom trenutku bile na vrhuncu. Kod kuće u Japanu, Kobajaši je omiljen ne samo zbog svojih impresivnih skokova, već i zato što je model i poznavalac ulične mode. Ove dvije strane karaktera ovog izvanrednog sportiste spojile su se na kacigi koju je nosio na Islandu, a koju je dizajnirao legendarni modni dizajner Hiroši Fudživara. Japanac je tokom zaleta dostigao maksimalnu brzinu od 107 km/h, u vazduhu je proveo osam sekundi, a dužina njegovog skoka bila je ukupno 291 metar.

Datum objave: 25/04/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook