Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Japanci sa zemlje prelaze i na mjesec

Nissan

Japanci sa zemlje prelaze i na mjesec

U partnerstvu sa Japanskom agencijom za istaživanje svemira (JAXA), Nissan je predstavio najnoviji a ujedno i jedan od najzanimljivijih koncept projekata, riječ je o lunarnom roveru za istraživanje zemljinog satelita...

Svoju inovativnost i tehnološku naprednost japanski proizvođač iznova iskazuje svakim projektom i svakim konceptnom kojeg predstavi. Posljednji slučaj međutim ide i korak dalje, s obzirom da je riječ o prevoznom sredstvu čija je namjena kretanje i istraživanje na mjesecu. Lunarni rover predstavljen je na nedavno održanom događaju Nissan Futures, a zajedno sa Japanskom agencijom za istraživanje svemira, bilo je potrebno kreirati vozilo čije tehnološke i mehaničke postavke bi omogućile nesmetanu komunikaciju sa zemljom radi efikasne kontrole, takođe savladavanja uslova terena kakvi su na površini zemljinog satelita, te energetska efikasnost.

 

 

 

 

 


Mehaničke postavke Lunarnog rovera predstavljaju posljednja dostignuća kompanije, koja su integrisana i na druge konceptualne projekte. Pogonski sklop ovog istraživača svemira biće potpuno elektrifikovan, dok će se snaga prenositi na sva četiri točka, sve u cilju savladavanja nezgodnog kamenitog terena mjeseca. “Upotrebe automobila i situacije u vožnji su široke. Cilj je postizanje vrhunskih performansi u vožnji kroz naše istraživanje i razvoj, a vjerujemo da će znanje stečeno iz ovog zajedničkog istraživanja sa JAXA-om dovesti do inovacija u našim vozilima koje će donijeti prednosti kupcima,” rekao je Toshiyuki Nakajima, generalni direktor „Advanced Vehicle“ Inženjerskog odjeljenja, koje je zaduženo za razvoj ovog prototipa. Dakle na osnovu ove izjave može se zaključiti da u Nissanu žele da ovaj istraživački projekt bude obostrano, dvosmjerno koristan. S jedne strane, tehnologije koje su trenutno dostupne iz svijeta automobila primjenjivaće se na vozila za istraživanje svemira. S druge strane, znanje stečeno iz prototipa lunarnog rovera moglo bi se primijeniti na buduća električna vozila koja su namijenjena za tržište, te za vožnju po putevima na planeti zemlji.

Datum objave: 02/12/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook