Naslovna > Vijesti > Japanski proizvođač vratio krunu

Toyota

Japanski proizvođač vratio krunu

Toyota je u 2020. godini prestigla Volkswagen grupu i tako nakon pet godina ponovo vratila titulu proizvođača sa najvećim brojem prodatih jedinica...

Bitka između najvećih, najprodavanijih svjetskih proizvođača sve je turbulentnija, a do preokreta je došlo u 2020. godini. Automotive News izvještava da je Toyota povratila titulu najprodavanijeg svjetskog brenda, prestigavši VW grupu koja je bila na čelu posljednjih pet godina. Pandemija korona virusa zaista je uticala na prodaju automobila protekle godine, te su zabilježeni različiti padovi prodaje. Tako je recimo Volkswagen grupa u odnosu na 2019. godinu sa 9,31 milion prodatih primjeraka zabilježila pad za 15%. Sa druge strane, japanski proizvođač Toyota zabilježio je 9,53 miliona prodatih vozila, odnosno pad od 11%.

 

 


I VW grupa i Toyota najavili su planove za dizajn, razvoj i proizvodnju velikog broja novih potpuno električnih i elektrifikovanih vozila, ali utisak je da u Volkswagenu djeluju nešto ambicioznije. Agresivan pritisak na EV rezultiraće kako kažu u kompaniji sa 75% čisto električnih vozila do 2029. godine. Analitičari tako blagu prednost za 2021. godinu daju VW-u, ali nakon toga se ponovo očekuje veoma uspješan period za Toyotu, koja će nastaviti sa obimnim isporukama na ključnim tržištima Japana i Amerike, a može se očekivati i napad na veoma važno tržište Kine, gdje bi japanski proizvođač morao ponuditi još više električnih modela i crossovera kako bi se približili ukusu ciljne grupe.

Datum objave: 29/01/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook