Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Još jedan Francuz na prvoj poziciji

E-Automobili

Još jedan Francuz na prvoj poziciji

Evropski vozači sve više se opredjeljuju za kupovinu novih elektrifikovanih automobila, čiji ukupni prodajni udio konstantno raste iz mjeseca u mjesec...

Stari kontinent je vodeća makro-regija kada je riječ o prelasku na elektrifikovane automobile, kupci se češće odlučuju na kupovinu ovih modela, a proizvođači gotovo svakodnevno proširuju ponudu u  klasi. Konstantno reklamiranje na svim nivoima, velike olakšice u brojnim državama, razvoj infrastrukturne mreže punionica i servisa, te sve veći broj, sve boljih modela u ponudi samo su neki od faktora koji utiču na ubrzan porast prodaje automobila sa elektrifikovanim pogonskim sklopovima. Tako u ovoj katergoriji za razliku od smanjene prodaje na generalnom tržištu ove godine, nema krize, jer brojke idu gore svakog narednog mjeseca. Još jedan podatak koji ide u prilog ovom je oko 180.000 novih registracija automobila sa ovim pogonskim sklopom, tokom oktobra. Ova brojka dovoljna je za udio u ukupnoj prodaji od 22.9, dok su na primjer vozila sa dizelskim agregatima ostala iza sa 19% udjela u istom segmentu.

 

 

 

 

 


U ovom mjesecu na prvom mjestu liste najprodavanijih automobila našao se Renault Zoe, koji je za gotovo 1.000 isporučenih jedinica više od drugoplasiranog Volkswagena ID.3, ubjedljivo najuspješniji sa 6.438 prodaja. Pomenuti ID.3 dobio je 5.539 novihh kupaca, dok je trećeplasirana nova Dacia Spring, 5.277 novih registracija je bilo dovoljno za bronzu. Škoda Enyaq je uspjela zabilježiti preko 5 hiljada, konkretno 5.166 ostvarenih prodaja, još jedan VW model iz ID serije našao se na ovoj listi, riječ je o ID.4, sa 4.847 isporuka. Modeli koji su još prepoznati od strane kupaca i koji su se uspjeli naći na ovoj poželjnoj listi od 10 najprodavanijih modela redom su: Fiat 500, Kia e-Niro, Peugeot e-208, Hyundai Ioniq 5 i Smart EQ ForTwo.

Datum objave: 01/12/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook