Naslovna > Vijesti > Kada Yugo postane Zugo

Dizajn

Kada Yugo postane Zugo

Mladi dizajner Miloš Paripović predstavio je svoj dizajnerski uradak Zugo koji predstavlja modernu verziju popularnog Yuga

Zabranjeno pušenje je slavni jugoslovenski automobil opjevalo u hitu „Jugo 45“, a mnogo godina prije toga pjevali su o „Pišonji i Žugi“. Yugo 45 iz Zastave je nastao prije obje pjesme, a  dizajnerski uradak  Miloša Paripovića pod nazivom Zugo (koji asocira na hit o Pišonji i Žugi) svjetlo dana je ugledao tek nedavno. Mladi dizajer je u svoj rad uspio smjestiti sve viceve i šale koje se i danas prepričavaju na račun modela iz Zastave.

 

Tako je Zugo laganiji od Yuga, pa će guranje automobila  biti lakše. Pored toga, na zadnjem dijelu Zuga su senzori na koje se stavljaju ruke prilikom guranja. Njihova uloga je dvostruka: zimi griju ruke i mjere raspored prenesene sile na njih, u slučaju da neko od „gurača“ zabušava i gura manje oglasit će se alarm. Zugo je opremljen i sistemom za brzi i jednostanvi popravak. Sve što trebate uraditi jeste zatvoriti sve prozore, izaći iz automobila i ponovo ući i pokušati upaliti. Kada je u pitanju sigurnost Zugo nudi ono što rijetko koji automobil može, a to je apsolutna sigurnost, koja se ogleda u parkiranju u zaključanoj garaži. Što je više brava na garaži stepen sigurnosti Zuga se povećava.  Da je apsolutno savremen, Zugo potvrđuje svojom ekonomičnošću. Jednostavno automobil se gasi na svakom semaforu (vozači Yuga znaju o čemu je riječ i prvi su imali start/stop sistem, a da nisu ni znali).  Zugo je električni automobil za 2020. godinu i Milošu je donio peto mjesto na takmičenju za dizajn Auto(r). 

Datum objave: 02/01/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook