Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Kako su Peter Kauzer i Darko Savić spojili Unu i more

Kayaking Wonderland

Kako su Peter Kauzer i Darko Savić spojili Unu i more

Svojom odlučnošću i vještinom, Kauzer i Savić ostavili su neizbrisiv trag, ostavljajući inspirativno naslijeđe za ljubitelje kajakaštva, sporta i avanture...

Najtrofejniji kajakaš svijeta u K1 kategoriji, Peter Kauzer, na poziv lokalne kajakaške legende Darka Savića, došao je u Bosnu i Hercegovinu da zajedno krenu u epsku avanturu. Njihova misija? Prevaliti 100 kilometara različitih vodenih puteva u samo 4 dana, ploveći brzacima, rijekama, potocima i jezerima, usput pokazujući svoju sportsku vještinu. Kao i obično, sve je počelo idejom. Banjalučanin Darko Savić, odrastao je na Vrbasu. Ljubav prema rijeci, prerasla je u ljubav prema kajakaštvu koje ga je odvelo u sve krajeve svijeta kao finalistu evropskih i svjetskih kajak prvenstava na kojima je predstavljao Bosnu i Hercegovinu.

 

 

 


Projekat nazvan "Kayaking Wonderland" je simbolički povezao rijeku Unu sa Jadranskim morem, kao krajnjom tačkom koju su tokom svoje kajakaške ekspedicije posjetili, a rezultat su zaista impresivne fotografije i video koji pokazuju kako umijeće i strast sportista, tako i zadivljujuće prirodno bogatstvo Bosne i Hercegovine.

 

 

 

 

"Trenirao sam i vozio na mnogim lokacijama u svijetu i mogu da kažem da je BiH stvarno bogata vodama. Trebamo to cijeniti. Želio sam napraviti jedan projekat koji će svima pokazati šta to mi sve ovdje imamo.", objašnjava Darko. Sa tom namjerom, pozvao je Petera Kauzera, prijatelja i svojevrsnog mentora, da kroz svoje sportsko umijeće prikažu što više vodenih i prirodnih bogatstava naše zemlje. "Kada me je Darko nazvao i rekao za ovu ekspediciju po BiH, da idemo 100 kilometara voda, prvo sam pomislio... uh to je baš puno, gdje ćes ti naći toliko rijeka da možeš veslati toliko.", uz smijeh se prisjeća Peter. Ideja je bila - preveslati 100 kilometara u samo 4 dana (koliko je Peter imao slobodno do priprema za naredna takmičenja), ali tako da posjete preko 10 lokacija, na 6 rijeka.

 


Putovanje ih je na kraju odvelo kroz 15 lokacija, uključujući 6 rijeka i 3 jezera, a donijelo je za Kauzera i Savića brojne izazove, od plovidbe opasnim brzacima do izdržavanja dugih sati na vodi. Ali njihova odlučnost i vještina bile su očigledne dok su gurali naprijed, podstaknuti svojom strašću prema kajaku i ljubavi prema prirodi. "Morali smo prilagoditi naše kajakaške tehnike različitim vrstama plovnih puteva, od brzih rijeka do mirnih jezera", prisjeća se Savić. „Bio je to test naše vještine i izdržljivosti, ali i nevjerovatna avantura koja nam je omogućila da doživimo istinsku ljepotu i snagu prirode."

 

 

Projekt za cilj nije imao samo testirati granice sposobnosti sportista, već i prikazati prirodne ljepote i raznolikost vodenog bogatstva Bosne i Hercegovine. Sa svojim zadivljujućim krajolikom, izazovnim terenom i nizom različitih vrsta vodenih puteva, naša zemlja pruža savršenu pozadinu za ovakvu, ali i druge sportske avanture. Prepoznao je to i USAID BiH kao partner projekta. Ova avantura nije bila samo atletska izvedba, jer Kauzer i Savić takođe imaju za cilj podići svijest o važnosti očuvanja prirode. "Želja mi da svoju ljubav prema sportu i prema rijekama, jezerima i prirodi, zajedno sa svojim prijateljem Peterom Kauzerom, prikažem kroz ovu našu avanturu od 100 kilometara i da pošaljemo najpozitivniju sliku Bosne i Hercegovine u svijet." objašnjava Darko.

 


Projekat poput ovoga uz veslački dio, nosi i izazove planiranja lokacija i prebacivanja sa jedne na drugu. Peter objašnjava kako nisu uvijek znali da li će zbog vodostaja neke lokacije moći dovoljno voziti. "Najlakše je veslati po rijeci jer su brze i kilometri lakše idu. Zato smo si za prva dva dana stavili Unu i Vrbas jer smo znali da kada stignemo do jezera, biće nam dosta teško izveslati dovoljno kilometara da zaokružimo projekat. Na jezerima je bilo dosta zahtjevnije sa našim tipom čamaca, ali na kraju se isplatilo."

 

 

 

Finalna lokacija kajakaške odiseje bio je primorski grad Neum, jedini izlaz Bosne i Hercegovine na Jadransko more. Ovdje su Peter i Darko obilježili završetak svoje 100-kilometarske potrage, nakon što su pomakli svoje granice veslajući rijekama i jezerima na jedan drugačiji način od uobičajenog takmičarskog. Kako se ekspedicija bližila kraju, Kauzer i Savić razmišljali su o mjestima koja su prošli i izazovima sa kojima su se susreli. "Prije ovoga bio sam samo jedanput u Bosni, ovo mi je drugi put, a vidio sam skoro cijelu zemlju, tako da sam stvarno sretan što me Darko pozvao.", sretan je Peter. "Nadamo se da će naša kajakaška ekspedicija nadahnuti i druge da cijene ljepotu prirode, ali i odvaže se testirati svoje granice kroz sport. ", kaže Darko Savić.

Datum objave: 24/04/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook