Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Kia opet osvojila prestižne nagrade Zlatni volan

Nova priznanja korejskom brendu

Kia opet osvojila prestižne nagrade Zlatni volan

Žiri sastavljen od 21 stručnjaka ove godine su između ostalog činili nekadašnji vozač formule 1 Hans-Joachim Stuck, trkači Sophia Flörsch, Maximilian Götz i Daniel Abt, vozač relija Isolde Holderied, entuzijasta i voditelj moto-sport sadržaja Lina van de Mars te glumac Tom Beck, TV kuhar Steffen Henssler i influenser Betty Taube...

Potpuno novi Kia Niro EV pobijedio je na prestižnom takmičenju Zlatni volan koje važi za najprestižnije u Njemačkoj. Potpuno električni crossover, koji je nedavno predstavljen i već je dobio brojne pohvale kritičara, nagrađen je "Zlatnim volanom 2022" u vrlo konkurentskoj kategoriji kompaktnih SUV-ova. Kia Sportage u plug-in verziji (PHEV) zauzeo je drugo mjesto što je dvostruko slavlje za Kiju i potvrđuje njen vodeći položaj u jednom od najpopularnijih segmenata vozila u Evropi. Treće mjesto zauzeo je Volkswagen Taigo. Žiri Zlatnog volana je pohvalio i nedavno predstavljen Kijin model EV6 GT i ovu verziju sportskih performansi Kijinog potpuno električnog crossovera postavila na drugo mjesto u kategoriji 'srednje velika i luksuzna vozila', iza modela Nio ET7, a ispred Mercedes-Benza EQE. Niro EV, Sportage Plug-in Hybrid i EV6 GT takmičili su se za prestižna priznanja zajedno s čak 47 novih modela u ukupno sedam kategorija, a koje je izabrala urednička ekipa njemačkih publikacija „Auto Bild“ i „Bild am Sonntag“. Njihovi čitaoci su zatim izabrali troje finalista iz svake kategorije vozila, a nakon toga je žiri sa svojim 21 članom svako vozilo isprobao na njemačkom trkalištu DEKRA Lausitzring i na kraju izabrao pobjednike.

 

 

 


Jason Jeong, predsjednik Kia Europe, rekao je: "Kia i dalje širi svoju ponudu elektrifikovanih modela s vozilima koja združuju efikasnosti, impresivan električni domet i stil. Raznolikost naše elektrifikovane ponude je došla do izražaja na ovogodišnjem Zlatnom volanu, a osvojene nagrade jačaju položaj brenda kao lidera na području elektrifikacije. Veoma smo ponosni da je žiri za finaliste ovogodišnjeg takmičenja izabrao naša tri najnovija modela, što dokazuje našu beskompromisnu predanost održivoj mobilnosti." Thomas Djuren, generalni direktor Kije u Njemačkoj, dodao je: "Nagrada Zlatni volan je veoma cijenjeno priznanje za najbolje modele raspoložive u Njemačkoj. Svako vozilo testiraju najzahtjevniji članovi žirija i drago nam je da su ove godine nagradili Kia Niro EV, dok je priključni hibrid Sportage postao drugoplasirani. Ova pobjeda će doprinijeti rastu brenda Kia u Njemačkoj i klijentima pružati nagrađene elektrificirane modele koji su bolji od konkurencije."

 


Priznanje Zlatni volan za Niro EV je za Kiju već treće u posljednjih nekoliko godina. Kia Sorento je 2020. osvojio najviše priznanje u kategoriji 'Veliki SUV', dok je Kia XCeed 2019. godine pobijedio u kategoriji 'Najbolji auto do 35.000 evra'.

Datum objave: 16/11/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook