Naslovna > Vijesti > Kineski proizvođač dolazi na evropsko tržište

Nio

Kineski proizvođač dolazi na evropsko tržište

Nio će svoj ulazak na evropsko tržište započeti električnim SUV modelom sa sedam sjedišta ES8 koji će biti dostupan norveškim kupcima u julu, a u narednim mjesecima se očekuje širenje ka ostatku starog kontinenta...

Norveška je ove godine postala prva država na svijetu gdje je većina prodatih automobila bilo električno. Direktor kineskog brenda električnih vozila William Li je istakao da je skandinavska zemlja na čelu električne mobilnosti, što je u kombinaciji sa visokom kupovnom moći stanovništva čini idealnom za debi Nia u Evropi. Model ES8 se prodaje u kini od 2018. godine, a pokreću ga dva električna motora sa kombinovanih 650 KS i maksimalnim dometom od 500 km. Cijene za evropsko tržište još uvijek nisu poznate, ali je potvrđeno da će prvi automobili biti dostavljeni kupcima u septembru ove godine. Nakon ES8 će ponuda na starom kontinentu biti proširena limuzinom ET7, koja se može pohvaliti naprednim funkcijama autonomne vožnje i dometom od preko 1000 km sa najvećim paketom baterija.

 

 


Interesantna novost će biti „Power Swap“ centri za brzu zamjenu baterija koji će biti u stanju da automatski zamijene bateriju u roku od tri minute. Četiri centra će biti otvorena ove godine, a u toku 2022. bi trebala biti stvorena veća mreža stanica u pet norveških gradova. Nio će svojim kupcima ponuditi i mrežu brzih punjača, kao i instalaciju posebnih kućnih punjača. Veći dio kupovine modela će se obavljati online preko posebne Nio aplikacije, a potencijalnim kupcima će se na raspolaganju naći i prodajni saloni „Nio House“. Prvi prodajni centar će biti otvoren u Oslu i između ostalog će obuhvatati restoran, igralište i konferencijske sale, a u 2022. će u Norveškoj biti otvorena još četiri prodajna salona. Sljedeće tržište na koje će se proširiti kineski brend nije potvrđeno, ali se pretpostavlja da će se raditi o Njemačkoj, koja ima razvijenu infrastrukturu i tržište električnih vozila. 

Datum objave: 06/05/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook