Naslovna > Vijesti > Ko je najviše prodao na globalnom nivou u 2011. ?

Tržište

Ko je najviše prodao na globalnom nivou u 2011. ?

Brojke kažu da je po broju prodatih vozila GM na prvom mjestu, drugi je VW dok je treće mjesto Toyota ispred Renault-Nissan grupacije, no ako se u obzir uzme sve relevante činjenice rezultati su nešto drugačiji

U četvrtak je GM objavio da je u 2011. godini prodao više vozila u odnosu na 2010. za 7,6% što je u konačnici  9 025 942 jedinica. S obzirom da je VW ranije objavio da je u prošloj godini  prodao 8,16 miliona vozila (povećanje od 14,3% u odnosu na 2010.) GM je u svojoj objavi sebe proglasio za lidera u prodaji. No neke činjenice su zanemarene. VW grupa u svoju prodaju nije računala prodaju kompanija MAN SE i Scania AB u kojima Njemačka grupa ima većinski vlasnički udio.

 

Prodaja ovih kompanija je oko 200 000 jedinica što je nedovoljno opet da VW preuzme prvo mjesto od GM-a. Međutim, ako se u obzir uzme činjenica da je GM u svoju prodaju uvrstio prodaju kineskih kompanija SAIC MotorCorp i Liuzhou Wuling Motors Co od 1,2 miliona jeftinih vozila nad kojima kompanija iz Detroita i nema većinski udio u vlasništvu, onda se dolazi do drugačijeg poretka. Slična je situacija i sa pozicijama 3 i 4 po broju prodatih vozila na kojima su Toyota i Renault- Nissan. Toyota je u 2011. godini prodala 7,91 milion jedinica što je više od Renault-Nissana. Međutim „Francusko-Japanskoj“ grupaciji u prodaju nisu uračunate prodaje ruskog AvtoVaza u kojem Renault ima značajan vlasnički udio. Ako bi i prodaju ruske kompanije pripisali Renault-Nissanu onda bi ta grupacija bila na trećem mjestu ispred Toyote. Parametara je zaista mnogo i složenost u vlasničkom udjelu komplikuje cjelokupnu sliku prodaje proizvođača na globalnom nivou. Zato sve brojke o prodaji na globalnom nivou treba uzimati s rezervom. Ono po čemu bi trebali vrednovati proizvođače je njihov profit i dobit za određeni period. 

Datum objave: 21/01/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook