Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Leteći automobili nikad bliže stvarnosti

Klein Vision AirCar

Leteći automobili nikad bliže stvarnosti

Ubrzan tehnološki napredak u XXI vijeku uz kvalitetnu maštu omogućava naučne i tehnološke iskorake u brojnim poljima, tako i u svijetu mobilnosti, a iako ideja o letećim automobilima nije nova uskoro bi mogla postati realnost...

Ideja letećih automobila javila se davno, prije svega kako bi se povećala efikasnost mobilnosti, te kako bi se smanjile prevelike gužve u urbanim sredinama, korištenjem novog prostora u saobraćaju, vazduha. Brojni inžinjeri i kompanije su radile na operacionalizaciji ove zamisli, trudeći se da pronađu efikasnu i ekonomičnu formulu koja bi mogla da ideju pretvori u gotov proizvod. Međutim osim nekoliko zaista kvalitetnih i naprednih prototipova niko nije ponudio leteći automobil koji bi mogao ući u serijsku proizvodnju i koji bi mogao postati svakodnevnica u saobraćaju.

 

 

 

 

 


Najbliža ovom cilju, na osnovu prikazanih materijala je kompanija Klein Vision AirCar. Još 2020. godine leteći automobil kompanije izveo je prvi testni let, a od tada do danas proizvod je usavršavan i mnogo puta testiran. Posljednji iskorak na putu masovne produktivnosti AirCar-a, je dozvola Saobraćajne uprave vlade Slovačke o slobodnom letenju modela, čime je ovo prevozno sredstvo registrovano i legalizovano. Leteći automobil koristi 1.6-litarski BMW-ov agregat sange 140 KS, koji može da odgovori zahtvjevima pokretanja ovog modela i u vazduhu i na zemlji. Stefan Klein vođa projekta i pilot kazao je: „Sertifikat AirCara otvara vrata za masovnu proizvodnju vrlo učinkovitih letećih automobila. To je službena i konačna potvrda naše sposobnosti da zauvijek promijenimo putovanja na srednje udaljenosti“. Važno je napomenuti još da je cilj tima da leteći automobil posjeduje domet oko 1.000 kilometara, a kako će dalje teći njihov zanimljivi projekat ostaje da se vidi.

Datum objave: 25/01/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook