Naslovna > Auto moto sport > Lorenzo prvi prošao kroz cilj

Moto GP

Lorenzo prvi prošao kroz cilj

Prošlog vikenda u francuskom Le Man-u vožena je nova trka MotoGP šampionata, gdje je Horhe Lorenzo zablistao pred mnogobrojnom publikom …

Pred trku u Francuskoj, petu u 2016 sezoni, Mark Marquez imao je 82 boda, Horhe Lorenzo 65, a Valentino Rossi 58, sve ovo je ukazivalo da će trka u Francuskoj po mnogo čemu biti posebna. Prvoga subotnjeg kvalifikacionog dana pol poziciju za nedeljnu trku osvojio je Lorenzo, dok su prvi red upotpunili Marquez sa drugog i Andrea Iannone sa trećeg mjesta.

 

Lorenzo je u potpunosti kontrolisao trku od starta do cilja, a iz njega se odvijala prava drama. Rossi je izgubio mnogo vremena u prvih nekoliko krugova, kada se borio sa vozačem Jamahe Teh 3 Polom Espargarom, ali je vrlo brzo našao pravi ritam i krenuo sa preticanjima, pa se tako i probio do drugog mjesta. Trku je obilježio i neobičan incident u kome je jedan od aktera bio upravo Marquez, a pored njega i Dukatijev Andrea Dovizioso, koji su izletjeli sa staze u jurnjavi za drugoplasiranim Rossijem, iako se nisu dodirnuli. Obojica su previše nalegla u krivini i gotovo istovremeno proklizali sa staze. I dok je Dovizioso ostao bez plasmana, Marquez je uz pomoć mehaničara vratio mašinu na stazu, ali je trku završio na 13. mjestu. Da je francuski Le Man bio koban za mnoge, potrvđuju i Tito Rabat, Cal Crutchlow i Yonny Hernandez koji takođe nisu završili trku zbog izlijetanja i udesa. Haotičan razvoj situacije u Le Manu najbolje je iskoristio suzukijev Maverik Vinales, koji se domogao podijuma. Maldi Španac je tako Suzukiju donio prvi podium od povratka tima u šampionat na početku prošle godine, a samim tim ostvario najbolji rezultat u kraljevskoj klasi.

 

Pobjedničko vrijeme Horhe Lorenza iznosilo je 43 minute, 51 sekunda i 92 stotinke, dok je Doktor na drugom mjestu bio sporiji za nešto više od 10 i po sekundi, a trećeplasirani Vinales za pobjednikom je kasnio oko 14 sekundi. Španac vodi u generalnom plasmanu sa osvojenih 90 bodova, drugi je Mark Marquez sa 85, dok je treći Valentino Rossi sa 78 bodova.

Datum objave: 10/05/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook