Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Lucas Borba pobjednik najekstremnije MTB trke

Red Bull Valparaiso Cerro Abajo

Lucas Borba pobjednik najekstremnije MTB trke

U uzbudljivoj trci, takmičari na biciklima se spuštaju stepenicama, voze preko krovova i prolaze kroz stvarne kuće, suočavajući se s izazovnim padinama i izbjegavajući vještačke prepreke dok se probijaju uskim ulicama grada, koji je pod zaštitom UNESCO-a, sve do cilja u njegovom centru...

Brazilski biciklista Lucas Borba je oduševio 15.000 fanova fantastičnim nastupom i stigao do pobjede u 20. izdanju najekstremnije MTB spust trke na svijetu u urbanom okruženju, Red Bull Valparaiso Cerro Abajo. Broj učesnika u nedjeljnom finalu smanjen je sa 26 na 16, među kojima su se našli istaknuti biciklisti koji su uspjeli proći kvalifikacije. Tu su čileanski MTB enduro stručnjak Pedro Burns, pobjednik trke Red Bull Monserrate Cerro Abajo iz 2022. godine, Camila Sanchez, britanski učesnik UCI MTB World Cup-a Phil Atwill, te pobjednik trke Red Bull Monserrate Cerro Abajo iz 2021. godine, Adrien Loron.

 

 

 


Nakon završetka treće trke 2023. godine, Borba je ostvario najbolje vrijeme tokom uzbudljivog i vještog spusta, što mu je donijelo prvu pobjedu na trci Red Bull Valparaiso Cerro Abajo. Prešavši cilj sa vremenom od 2:18,674, zasluženo je dobio titulu "King of Port". Njegov sunarodnjak Felipe Agurto je imao zaostatak od samo +0,181 sekunde, dok je treće mjesto zauzeo pomenuti Loron.

 

 

 

 

Borba je postao prvi Brazilac koji je pobijedio na ovoj trci, a ovo je bio njegov četvrti nastup. Trostrukom šampionu Tomašu Slaviku je pukao lanac nakon što je izašao iz startne kabine, uništavajući mu šanse za rekordnu četvrtu pobjedu u Valparaisu. Kolumbijci Camilo Sanchez i Sebastian Holguin su takođe imali problema; Camilu je pukla zadnja guma, dok je Sebastian doživio težak pad.

 

 

 

 

Serija Red Bull Cerro Abajo za 2024. godinu se seli na sljedeću stanicu u Guanajuato, Meksiko, gdje će se održati 23. marta. Kako bi se fanovi pripremili za ovaj događaj, mogu pogledati novi dokumentarac pod nazivom "20 Years of Red Bull Valparaiso Cerro Abajo" na Red Bull TV. Ovaj 30-minutni film istražuje istoriju ovog legendarnog spusta kroz period od dvije desetljeća, ističući osnivače, pobjednike, i donoseći dosad neviđene snimke.

Datum objave: 06/03/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook