Naslovna > Vijesti > Mercedes će predstaviti SL65 AMG
FOTO GALERIJA (6)

Salon automobila u New Yorku

Mercedes će predstaviti SL65 AMG

Uz laku karoseriju i motor čiji je potencijal ogroman SL65 AMG je automobil koji će performansama izazivati granice fizike te vožnju učiniti spektakularnom

Kako roadster težak skoro dvije tone od 0-100 km/h ubrzava za manje od četiri sekunde ? Jednostavno, opremite ga  6,0-litarskim V12 agregatom  sa 630 KS i 1000 Nm obrtnog momenta! (da, hiljadu Nm obrtnog momenta, nije štamparska greška.) To je glavna odlika Mercedesa SL65 AMG. Kompanija iz Stutgarta je u Ženevi predstavila SL63 AMG, a za predstojeći salon automobila u New Yorku, pripremaju još jaču izvedbu.  SL63 AMG je sam po sebi impresivan sa V8 5,5-litarskim agregatom, no jača izvedba je zaista vrh i nedostižna je mnogima. 6,0-litarski agregat je jedva nova mašina, promjenjeni su turbopunjači  i izduvni kanali. 

 

No, velika promjena je uparivanje ovog agregata sa sedmostepenom automatkom transmisijom.  Do sada su se 65 AMG modeli uparivali sa petostepenom automatskom transmisijom, zbog toga što je samo ona mogla izdržati tako veliki obrtni momenat. Sada će to opterećenje trpiti  sedmostepeni AMG Speedshift mjenjač.  Kao i ostali novi SL modeli i SL65 AMG je izgubio na težini i to čitavih 170 kg, zahvaljujući upotrebi aluminijskih materijala prilikom izrade karoserije. Unutrašnjost je izrađena od najvkalitetnijih materijala koje Mercedes ugrađuje u svoje automobile, a oprema je vrhunska: Airscarf, Parktronic, Attention Assist, Distronic Plus, Active Blind spot, Active Body Control, Bang & Olufsen BeoSound AMG Surround Sound System, Comand 40 GB hard drive, Keyless-Go, Magic Vision Control, Neck Pro, Magic Sky Control... Dodatno je moguće naručiti još neke sisteme a kao opcija nudit će se i AMG Carbon Ceramic Braking System.  Kada su performanse automobila u pitanju podatak da je SL65 AMG sposoban 100km/h razviti za 3,9 sekundi najbolje ilustruje mogućnosti ovog automboila. Maksimalna brzina je 300 km/h, dok emisija CO2 iznosi 270 grama po km. Zvaničnih podataka o cijeni nema, ali američki mediji nagađuju da bi se u toj zemlji SL 65 AMG mogao kupiti za oko 200.000$. 

Datum objave: 20/03/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook