Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Ministar finansija ne podržava EU zabranu automobila sa SUS agregatima do 2035

Njemačka

Ministar finansija ne podržava EU zabranu automobila sa SUS agregatima do 2035

U Njemačkoj zakonima upravljaju Zeleni koji upravljaju i ministarstvom ekologije, a u martu se trostranačka vlada složila da podrži nacrt prijedloga Komisije o zabrani 2035. godine...

Njemački ministar finansija otkrio je da zemlja neće slijediti planove Evropske unije da izda zabranu prodaje novih automobila na benzin i dizel od 2035. godine. Evropska komisija nalaže zabranu prodaje novih automobila i kombija sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem do 2035. godine i neko vrijeme se činilo da će Njemačka slijediti taj primjer. Međutim, govoreći na konferenciji njemačkog industrijskog lobija, BDI, njemački ministar finansija Christian Linder rekao je da je prijedlog "pogrešan" i da se njemačka vlada "neće složiti s ovim evropskim zakonodavstvom ove sedmice". "Njemačka... neće moći pristati na ograničenja EU uz de facto zabranu motora s unutrašnjim sagorijevanjem", dodao je Linder.

 

 

 


Ministar ekologije Zelenih Steffi Lemke odbacila je Linderove izjave o tom pitanju, navodeći da bi se savezna vlada trebala držati svog "prethodno dogovorenog kursa" i nastaviti podržavati zabranu. "U sektoru transporta potrebno nam je planiranje sigurnosti za automobilsku industriju i odlučni koraci koji mogu smanjiti emisiju CO2", rekao je Lemke.

 

 

Ubrzo nakon što je dao izjave na Twitteru, Linder je ponovo dao podršku sintetičkim gorivima. "Nažalost, odluka EU koja se čeka na ograničenje voznog parka za automobile nije otvorena za tehnologiju", napisao je. „Međutim, sintetička goriva su klimatski neutralna opcija za motor sa unutrašnjim sagorijevanjem, koji postoji već duže vrijeme. Ovo moramo sačuvati.”

Datum objave: 22/06/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook