Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Mleeksah nadjačao žestoku konkurenciju

Red Bull RapLika

Mleeksah nadjačao žestoku konkurenciju

U srijedu, 15. novembra 2023. godine, klub Cinemas Sloga u Sarajevu bio je poprište nezaboravnog finala takmičenja Red Bull RapLika...

Red Bull RapLika je jedinstveno takmičenje u slobodnom stilu repovanja, koje je ovog puta okupilo talentovane izvođače iz regiona u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Na sceni se pojavilo osam finalista, od kojih je pet iz Bosne i Hercegovine, uključujući prošlogodišnju pobjednicu Nešelu, Young Yana, Unikata, Riskya i Nycu, kao i troje iz Hrvatske - Prgu, Malog Japanca, drugoplasiranog na prošlogodišnjoj Red Bull RapLici u Hrvatskoj, i Mleeksaha, pobjednika hrvatskog finala Red Bull RapLike koje se održalo u oktobru ove godine. Sjajna atmosfera je vladala u prepunoj Slogi, tako da su fanovi RapLike i hip-hopa uživali u nezaboravnoj noći i istinskom rap spektaklu. Voditelji programa bili su poznati članovi benda Helem Nejse, Gaga i Stihi, dok su sudije bile slavni reperi Frenkie, Smoke Mardeljano i Sajfer. Za beatove tokom takmičenja bio je zadužen legendarni DJ Soul, a mlada DJ Forora je majstorski odradila warm up i after.

 

 

 


Pored freestyle bitki, atmosferu su doveli do usijanja i nastupi Frenkieja i Kontre prije samog takmičarskog programa. U pauzi je na scenu izašao Smoke Mardeljano, dok je Sajfer podigao atmosferu do usijanja pre samog finala. Publiku je iznenadio i popularni Bruda svojim nastupom, animiranom rap senzacijom i jednim od glavnih likova najpopularnijeg BiH animiranog serijala "Bruca Braca Bruda Brada". Mleeksah, nekada "vječito drugi" na RapLici, ove godine je odnio kući dvije krune - prvu osvojenu u hrvatskom finalu, a potom drugu za koju se izborio sinoć u Sarajevu. Drugo mjesto zauzela je kraljica BiH freestylea, Nešela, dok se na trećem mjestu našao Mali Japanac.

 


Svi su jednoglasno saglasni da je definitivno najbolji izvođač izašao kao pobjednik u finalnom duelu. Jedan od najzanimljivijih trenutaka tokom večeri bio je žestoki duel "jedan na jedan" između Nešele i Malog Japanca u polufinalu, gdje su sudije čak dva puta zatražile dodatne runde jer je bilo izuzetno izjednačeno. Na kraju su finese presudile, i Nešela je osvojila glasove žirija, dok je Mali Japanac osvojio srca publike. Sajfer takođe dijeli mišljenje da je titula zasluženo završila u pravim rukama. "Mnogi su me oduševili, svako na svoj način bio je impresivan. Mislim da je najbolji stvarno pobijedio, a to potvrđuju reakcije ostatka žirija i publike. Finale je bilo pravično, i na kraju je bolji izašao kao pobjednik", izjavio je Sajfer nakon nezaboravne večeri u Slogi.

 


Gaga je opisao Mleeksin nastup kao "briljantan" i pružio mu koristan savjet. "Mleeksah je bio genijalan od prvog do posljednjeg battlea, a u finalu je jednostavno sjajno zablistao. Da sam ja bio sudija, cijenio bih sve što je on radio - način na koji se igrao riječima, kako je reagovao na protivnike u svojim punchline-ovima... Dakle, mislim da je on zaista izuzetan, i ono što želim da mu poručim kao stariji kolega jeste da iskoristi ovu pobjedu kako bi izgradio uspješnu karijeru kao hip-hoper", izjavio je jedan od voditelja programa i član grupe Helem Nejse. Frenkie, alfa i omega BiH rap scene, govorio je o teškim odlukama koje je žiri morao donijeti. "Nama sudijama je bilo najteže suditi polufinale između Nešele i Malog Japanca. Svi su to vidjeli, imali smo produžetke dva puta i zaista su nijanse odlučile. To je bio nekako najteži battle, možda i najkvalitetniji", istakao je on.

 


Mleeksah je očekivano srećan i ponosan na svoj uspjeh, ali i impresioniran atmosferom u Sarajevu. "Ovo mi je drugi nastup u BiH, prvi je bio 2019. godine u regionalnom finalu održanom u Zetri, gdje je vladala sjajna atmosfera. Ove godine je u Slogi takođe bila 'bolesno' dobra atmosfera. Iako sam pod adrenalinom, ipak mislim da je bilo čak i bolje nego ranije. Publika u Sarajevu je kao i uvijek odlična, a kad ti ona odgovori, onda i ti bolje repaš. Komunikacija s publikom je jako važna", kazao je pobjednik RapLike.

 


Prošlogodišnja BiH pobjednica Nešela ovog puta se okitila "srebrnom medaljom". Istakla je težak battle s Malim Japancem te je ponosna na ono što je pokazala u okršaju s Mleeksahom. "Moj prvi susret sa Malim Japancem je bio prije mjesec i po i tu sam se još navikavala, pratila sam kakav je, a večeras je bilo stvarno odlično i baš napeto. Malo više sam se opustila jer sam u svom gradu pa je to prirodno. Definitivno je bilo na samoj granici i slažem se da je battle bio dobar. Umorila sam se, dugo je bilo neriješeno. Mleeksah je definitivno vrlo jak protivnik i to je pokazao i u Zagrebu, tako da je stvarno bila čast da se takmičim sa njim. Nisam se predala, ali očekivala sam da će on biti malo bolji zbog iskustva. Drago mi je da sam se pokazala i u borbi s njim", zaključila je Nešela.

Datum objave: 21/11/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook