Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Molly Carlson i Carlos Gimeno su pobjednici Red Bull Cliff Divinga u Mostaru

Spektakl na Neretvi

Molly Carlson i Carlos Gimeno su pobjednici Red Bull Cliff Divinga u Mostaru

Početak programa su energičnim nastupom na vrhu 27-metarske platforme označili Stihomir Klepić i Čika Gagara iz sarajevskog hip hop benda Helem Nejse, nakon čega su se pridružili Zoranu Filičiću, novinaru i komentatoru italijanskog Sky Sporta, u ulozi voditelja današnjeg programa...

Na spektakularnom petom takmičenju Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2023, Kanađanka Molly Carlson i Španac Carlos Gimeno ostvarili su svoje prve pobjede na Starom mostu. Sunčani dan je obasjao Mostar, koji je po osmi put bio domaćin ovog prestižnog takmičenja najboljih svjetskih skakača i skakačica. Takmičenje je ponovo opravdalo visoka očekivanja, pruživši još jedan istinski sportski spektakl na Starom mostu. Raspoloženje je bilo uzavrelo, sa rijekom gledalaca koji su ispunili plato ispod mosta, kao i sva okolna mjesta koja su omogućila praćenje takmičenja. U publici su se našli i brojni turisti iz svih dijelova svijeta, koji su imali privilegiju da dožive sjajnu atmosferu koja vlada u gradu na Neretvi tokom takmičenja. Tako su i sami mogli vidjeti zašto je Mostar postao "klasika" u svijetu ovog prvenstva i omiljeno odredište za većinu skakača.

 

 

 

 

Nakon dugo iščekivanog trenutka, spektakl svjetske cliff diving elite na Starom mostu u Mostaru je konačno počeo. Takmičari su svojim nevjerovatnim skokovima sa visina od 21 metra (žene) i 27 metara (muškarci) izazvali euforiju u publici, koja ih je podržavala sa velikim oduševljenjem i nagradila njihove bravure aplauzima. Nakon prva dva dana takmičenja, održana u četvrtak i petak, subotnje finale je započeto sa Molly Carlson iz Kanade i Catalin Preda iz Rumunije kao vodećim takmičarima. Takmičenje u ženskoj konkurenciji je donijelo mnogo uzbuđenja i preokreta. Rhiannan Iffland iz Australije, koja se smatrala prvim favoritom, imala je priliku da osvoji svoju sedmu uzastopnu titulu. Ona je preuzela vodstvo sjajnim skokom u trećoj seriji, ali Molly Carlson se vratila u četvrtoj seriji izvanrednim četvorostrukim saltoom sa pola vijka u pregibu, za koji je od sudija dobila savršenih deset bodova i dva puta po 9,5 bodova.

 

 

Iffland nije uspjela odgovoriti na izazov Kanađanke Molly Carlson, pa je Carlson zabilježila svoju prvu pobjedu na Starom mostu. Australijanka je završila na drugom mjestu i sada će morati da sačeka posljednju stanicu sezone u Aucklandu da bi potvrdila svoju titulu. Treće mjesto pripalo je odličnoj Amerikanki Eleanor Smart. Takmičenje u muškoj konkurenciji bilo je takođe veoma napeto, a iznenađenje dana je priredio Španac Carlos Gimeno, koji se takmičio sa pozivnicom. Zahvaljujući svojim fantastičnim skokovima tokom današnjih serija, ostvario je svoju prvu pobjedu u karijeri, nastavljajući tako tradiciju Mostara kao mjesta gdje se često dešavaju iznenađenja. Drugo mjesto pripalo je Rumunu Catalinu Predi, dok je treći bio Britanac Aidan Heslop. Prošlogodišnji pobjednik na Starom mostu, Rumun Constantin Popović, takođe je imao šansu da osvoji titulu pobjedom, ali će morati da sačeka posljednje takmičenje.

 

 

Iduća destinacija prvenstva je Auckland na Novom Zelandu, gdje će 19. novembra na završnoj stanici sezone i zvanično biti krunisani novi šampioni Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2023.
 

Datum objave: 19/09/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook