Naslovna > Vijesti > Na utrci Fiat 8V

Mille Miglia

Na utrci Fiat 8V

Ovogodišnja utrkla klasika kao i svake godine ugostit će mnoštvo nesvakidašnjih automobila, no jedan se izdvaja od ostalih a za njegovim upravljačem bit će direktor Fiata

Mille Miglia, klasična utrka sa klasičnim automobilima i ove će godine okupiti mnoštvo legendarnih i nesvakidašnjih automobila o kojima smo samo priče slušali i koji su u tim pričama istinske legende. Jedan od tih automobila je i Fiat 8V koji je pedesetih godina prošlog vijeka „žario i palio“ na utrkama šriom svijeta.

 

Kuriozitet je da će se za upravljačem ovog neobičnog automobila naći izvršni direktor Fiata John Elkann.No, da stvari budu zanimljvije, njegov suvozač a samim tim i navigator, bit će njegova supruga  Lavinia Borromeo. Fiat 8V prvi put javnosti je predstavljen u Ženevi 1952. godine. Tada se pojavio sa 2.0-litarskim agregatom i 8 cilindara u V konfiguraciji što je bio apsolutni hit. Automobil se proizvodio samo u naredne dvije godine, stoga je danas pravi pravcati rariret. Zanimljivo je i to da je ovaj automobil prvi Fiatov model sa neovisnim ovjesom. Podsjećamo, ovogodišnja Mille Miglia održava se u Italiji od 16. do 20. maja. 

Datum objave: 13/05/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook