Naslovna > Vijesti > Najmanji automobil na svijetu

Zanimljivo

Najmanji automobil na svijetu

Najmanji automobili u svijetu nisu ni Smart ili Scion iQ, naprotiv ovi modeli su pravi gorostasi za najmanje automobile današnjice koji su u regularnoj produkciji i nisu dio nikakve muzejske kolekcije

Teško je prihvatiti činjenicu da je Smart mnogo veći od nekog automobila, no grupa biznismena iz Velike Britanije smatra da na tržištu ima mjesta i za manje automobile. Zbog toga su oživjeli brand Peel, koji trenutno tržištu nudi dva modela P50 i Trident.

 

Oba modela pogoni agregat sa samo 49 cc koji razvija 3,35 KS (nije greška, motor razvija nešto više od tri KS). Pored ovog motora, modeli se mogu dobiti i sa električnim motorom sa 1,6 KS, koji postiže brzinu od oko 25 km/h.  U ponudi je i jači motor sa čitave 4 KS, a oba modela su ograničena na maksimalnu brzinu od 45 km/h. Trident je težak svega 59 kg, dok je model P50 nešto teži sa 86kg. Ove automobile je lako parkirati, jer svojom dužinom omogućavaju da se s njima uvezete čak i u lift. Da sve nije šala potvrđuje podatak da je već 41 model prodat po cijeni od oko 10 000 $, a u ponudi je ostalo još 9 jedinica prve serije. 

Datum objave: 23/01/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook