Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Najsnažniji punjač električnih automobila

Terra 360

Najsnažniji punjač električnih automobila

Kompanija ABB jedan od lidera u razvoju i proizvodnji punionica za električne automobile, sa velikim brojem isporučenih jedinica od početka prošle decenije, sada je predstavila i najjači punjač...

Iza imena ABB stoji 460.000 isporučenih punjača, sa više verzija kada su snaga i efikasnost u pitanju. Prije svega riječ je ipak o jeftinijim i manje snažnijim verzijama AC, sa manjim postotkom jačih punjača DC. Međutim u narednom periodu ova kompanija u svojoj ponudi imaće i najmoćniji punjač na svijetu pod nazivom Terra 360. Ukupni kapacitet ovog punjača je 360 kW, i samo je za 10 kW veći od postojeće mreže punionica Ionity u Evropi. Takođe trenutno nije u ponudi niti jedan električni automobil sa baterijom tolikog kapaciteta, a najsnažniji primjerci posjeduju baterije koje odgovaraju upravo Ionity mreži.

 

 

 

 

 

Tehnički gledano novi ABB-ov punjač u mogućnosti je da napuni bateriju bilo kojeg električnog modela, koji se trenutno nalaze u ponudi za manje od 15 minuta, dok je za razdaljinu od 100 km, potrebno automobil držati na ovom punjaču svega 3 minuta. Još jedna pogodnost Terra 360 i prednost u odnosu na postojeće punjače je sposobnost da se u isto vrijeme na jedan punjač priključe čak 4 vozila, što je duplo više u poređenju sa postojećim punionicama. Međutim mora se napomenuti da u tom slučaju jedno vozilo izvlači svega 90 kW, što dalje produžuje vrijeme punjenja. Ove punionice će se u Evropi pojaviti krajem ove godine, dok će na tržišta Sjeverne i Južne Amerike, te Azije i Australije dostupne biti od naredne 2022. godine.

Datum objave: 04/10/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook