Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Nakon dvonedjeljne pauze nastavljena proizvodnja

Škoda

Nakon dvonedjeljne pauze nastavljena proizvodnja

Nestašica poluprovodnika i mikročipova nije nova vijest, ali ona polako počinje da uzima sve više maha, a to su osjetili i u kompaniji Škoda, pa je zbog ovog problema obustavljenja proizvodnja novih vozila na 14 dana...

Globalna nestašica veoma bitnih materijala za proizvodnju savremenih vozila utiče na smanjenje proizvodnje automobila. Posljednji slučaj negativnog efekta ove krize dolazi iz Češke, gdje je poznati brend Škoda morao da ugasi proizvodne pogone na dvije sedmice, upravo zbog nedostatka ovih materijala. Međutim, kako je službeno javljeno iz kompanije, u nedjelju dva sata prije ponoći, proizvodnja je počela ponovo i polako se sve vraća u normalu.

 

 

 

 

 


„Većina proizvodnih linija počela je sa radom od treće smene u nedelju, 31. oktobra u 22 h“, izjavila je Kamila Bidl PR kompanije. Pauza od 14 dana, kao i nešto manja proizvodnja tokom ove godine, najvjerovatnije će označiti nešto slabije rezultate poslovanja proizvođača automobila iz Češke za 2021. godinu. Takođe ovo bi se moglo odraziti i na kompletnu privredu ove Srednjoevropske države, koja se sa 180.000 radnih mjesta u ovom sektoru, uveliko oslanja na automobilsku industriju. Procjenjuje se da bi  posljedice krize mogle da koštaju ovu industriju u Češkoj, nekoliko milijardi eura, jer pored domaće Škode, proizvodne pogone na teritoriji ove zemlje imaju još Hyundai i Toyota.

Datum objave: 01/11/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook