Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Nasser Al-Attiyah pridružuje se Dacijinoj ekipi

Dakar reli

Nasser Al-Attiyah pridružuje se Dacijinoj ekipi

Prvi nastup pod zastavom marke čeka ga u 2024., i to već od testnih faza, a od 2025. nastupiće na Reliju Dakar i FIA-inom svjetskom prvenstvu u reliju izdržljivosti (W2RC) zajedno sa Sébastienom Loebom i Cristinom Gutiérrez Herrerom...

Dacia je objavila vijest o službenom pridruživanju Nassera Al-Attiyaha njihovom timu za reli izdržljivosti. Sa 52 godine, Al-Attiyah je dvostruki prvak FIA Svjetskog prvenstva u reliju (WRC-2) te 19 puta osvajač FIA Bliskoistočnog prvenstva u reliju, ostvarujući te naslove od 2003. do 2015. godine. Njegovo iskustvo u reliju, reliju izdržljivosti i trkama na stazi je izuzetno, a njegov sportski put obilježen je brojnim pobjedama. Al-Attiyah redovno učestvuje u različitim disciplinama, uključujući reli, reli izdržljivosti te druge staze. Njegov impresivan rekord u reliju uključuje pet osvojenih Svjetskih kupova u cross-country reliju i dva naslova prvaka Svjetskog prvenstva u reliju izdržljivosti.

 

 

 


Al-Attiyah je postao prava legenda na Dakar trkama. Godine 2010., zauzeo je drugo mjesto, s zaostatkom od 2 minute i 12 sekundi za Carlosom Sainzom. Njegova prava dominacija započela je 2011. kada je osvojio svoj prvi naslov prvaka na Dakaru, nadmašivši Giniela de Villiersa i Carlosa Sainza. Nastavio je svoj uspon s impresivnim nastupima na Dakaru 2015., 2019., 2022. i 2023., pri čemu je sarađivao s navigatorom Mathieuom Baumelom. Mathieu Baumel, koji ima 47 godina, pokazao se kao jedan od najuspješnijih francuskih navigatora. Na Dakar trkama ostvario je četiri pobjede, a u Svjetskim prvenstvima stekao je čak 12 naslova, uključujući dva u reliju izdržljivosti, jedan u takmičenju WRC2 te devet u Bliskoistočnom prvenstvu u reliju. Njihovo uspješno partnerstvo na Dakaru nastaviće se i unutar Dacijine ekipe.

 


Nasser Al-Attiyah i Mathieu Baumel, uz Sébastiena Loeba i Fabiana Lurquina te Cristinu Gutiérrez Herreru i Pabla Morena Huetea, biće treća posada Dacijine ekipe koja će se upustiti u avanturu zvanu „reli izdržljivost”.

Datum objave: 13/12/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook