Naslovna > Vijesti > Nastavljena Škoda XC liga

U Bihaću

Nastavljena Škoda XC liga

Izuzetno popularni biciklizam u našoj zemlji dobija na sve većem zamahu, a dokaz tome je druga utrka Škoda XC lige održana u Bihaću

Nakon bihaćke utrke, druge po redu u ovogodišnjoj Škoda XC ligi, zadovoljni mogu biti i biciklisti ali i ljudi koji vode ovaj sport. Grad u Krajini je opravdao očekivanja a da ugođaj bude zaista poseban učinilo je izuzetno sunačano i lijepo vrijeme.  Na ne baš zahtjevnoj stazi vozilo je 139 takmičara, a u svakom momentu posjetioci su ih mogli posmatrati sa uzvišenja na kojem je spomenik žrtvama fašizma. 

 

Sudijske odluke nisu bitno uticale na plasman, zapravo sudije i nisu imale previše posla, s obzirom da su takmičari bili korektni. Nakon prve utrke Škoda XC lige učinjena je dedatljna analiza i napravljena značajna poboljšanja te je u Bihaću primijetan vidan napredak u organizaciji i suđenju. Prije svega sistem prijavljivanja takmičara je unaprijeđen što je omogućilo blagovremeni start probnog kruga, i kasnije start po kategorijama bez većih kašnjenja. Istina, bilo bi mnogo lakše organizatoru ako bi se takmičari prijavljivali online, dan ranije i sve su prilike da će Asocijacija MTB to insistirati u budućnosti.  Suđenje je proteklo korektno bez ikakvih žalbi, a za svaki slučaj obezbijeđen je i video snimak ulaska takmičara kroz cilj.

 

Na sreću, pokazao se nepotrebnim, no to će ostati praksa za budućnost. Preko 25 klubova je uzelo učešće u ovoj utrci čime je Škoda XC liga još jednom pokazala svoju punu opravdanost. Nažalost, ovaj događaj kao i cijela liga je rezultat rada volontera i nije podržana od nadležnih ministarstava kulture i sporta. No, sudeći po interesu koji je u stalnom porastu, za očekivati je da u godinama koje dolaze ovaj sport bude prepoznat i potpomognut od strane nadležnih. Kao što se i očekivalo, najbolji bh. takmičar Mario Kojić je pobijedio u kategoriji Elite.

 

Datum objave: 05/05/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook