Naslovna > Vijesti > Nisan oživljava Datsun

Zvanično

Nisan oživljava Datsun

Prije nekoliko sedmica smo najavili mogućnost oživljavanja Datsuna, a danas je tu informaciju potvrdio i sam Carlos Ghosn

Samo prije nekoliko sedmica pisali smo o mogućem oživljavanju Datsuna od strane Nissana, kako bi se pod tom markom prodavali „low cost“ automobili a Nissan uradio isto što i Renault sa Daciom. Danas se je ta informacija dobila potvrdu od Carlos Ghosna, predsjednika Renault-Nissan Alliance.

 

Ghosn je boravio u Indoneziji gdje je imao sastanak sa predjednikom te zemlje, Susilo Bambang Yudhoyonom. Nakon sastanka Ghosn je dao izjavu za medije u kojoj je potvrdio povratak Datsuna, koji će postati treći Nissan brand.  „Datsun predstavlja 80-godišnju tradiciju i iskustvo japanske industrije u pravljenju automobila, te je važan dio Nissanovog DNA“ – rekao je Ghosn, predstavljajući i novi, redizajnirani logo branda.  Datsun je kao automobilski brand na tržištu prisutan još od 1931. godine, a Nissan je odlučio da isti ugasi 1981. godine, što se desilo nekoliko godina kasnije. Datsun će automobile tržištu Indonezije, Indije i Rusije nuditi već od 2014. godine uz povoljne cijene.  Tokom boravka u Indoneziji, Ghosn je saopštio i namjere o investiranju u toj zemlji, te otvaranju novih radnih mjesta, ne precizirajući da li će se Datsun automobili proizvoditi upravo tu. Nissan će  u Indoneziji proizvoditi četvrt miliona jedinica godišnje do 2014. godine, a za takav rezultat investirat će se oko 300 miliona Eura u tu zemlju.  

Datum objave: 20/03/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook