Naslovna > Auto moto sport > Njemac slavio u Spielbergu

Red Bull Air Race

Njemac slavio u Spielbergu

Red Bull Air Race šampionat nastavio se proteklog vikenda u Spielbergu. Iako su mnogi očekivali pobjedu Hannesa Archa ipak se dogodio neočekivan preokret i mjesto prvog zauzeo je Njemac Matthias Dolderer, Hannes je zauzeo drugo a Nigel Lamb treće mjesto…

Nakon pustinje, tropske vrućine i modro-plave boje mora Arapskog zaliva, Red Bull Air Race je u zelenom srce Austrije priredio neponovljiv događaj. Druga ovosezonska trka, a treća na ovoj lokaciji ukupno, održala se iznad Red Bull Ringa u Spilbergu, zbog čijeg specifičnog geografskog položaja i vremenskih prilika u ovo doba godine, u kombinaciji sa zahtjevnom postavkom staze, nije nedostajalo uzbuđenja. Najveći izazov je, zasigurno, bio postavljen pred domaćina Hannesa Archa, koji već dvije sezone nije uspio nagraditi domaću publiku pobjedom. Podsjećanja radi, prvo je 2014. zaradio kaznene dvije sekunde zbog kontakta sa sedmom kapijom i završio na četrtom mjestu, da bi prošle godine priredio neugodno iznenađenje navijačima ne ostvarivši čak ni prolaz u drugi krug.

 

Ono već viđeno u ovoj Red Bull Air Race sezoni je i novi format takmičenja, naime 14 pilota u 7 takmičarskih parova borilo se za prolaz u drugi krug u kojem je bilo mjesta samo za njih osmoricu, pobjednike tih parova i jednog najbržeg gubitnika. Pobjednik iz Abu Dabija Francuz Nicolas Ivanoff u prvoj rundi izbacio je Čeha Martina Sonk-u i činilo se da mu se bliži podijum i ovaj put. Austrijanac Hannes Arch  prednost domaćeg terena znao je iskoristiti na pravi način i ostati miran uprkos ogromnom pritisku. U drugi krug uspješno su se plasirali Njemac Matthias Dolderer, Slovenac Peter Podlunsek, Britanac Nigel Lamb a najbrži od gubitnika bio je Kanađanin Pete Mcleod. Borba za finale donijela je mnogo uzbuđenja, a za neke i dosta razočarenja. Ivanoff je bio preslab za Dolderera u međusobnom okršaju.

 

Domaćin Arch publici je donio mnogo radosti plasiravši se u četiri najbolja, a takođe u velikom finalu našli su se Nigel Lamb i Pete McLeod. Finalni okršaj pokazao je ono najbolje iz ovoga sporta, velike brzine u kombinaciji sa avionskom akrobatikom, a najbolje vrijeme od 56 sekundi i 996 hiljadinki postavio je Matthias Dolderer za svoj prvi trijumf u ovoj sezoni. Domaći vozač Hannes Arch može i te kako biti zadovoljan drugim mjestom, ali žal ostaje kada se zna da je mu je pobjeda izmakla za samo 34 desetinke. Podijum je kompletirao Britanac Nigel Lamb kojem su ovo prvi bodovi u ovoj sezoni. Nakon dvije trke u ovom prestižnom takmičenju Dolderer vodi sa 27 bodova, prate ga Ivanoff sa 19 i  Arch sa 12 bodova. Nova uzbuđenja očekujemo 4 i 5. juna na Kubi, gdje se očekuje treća ovosezonska trka Red Bull Air Race takmičenja.

Datum objave: 25/04/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook