Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Njemački brendovi imaju za cilj osigurati sirovine iz Kanade

Mercedes-Benz i Volkswagen

Njemački brendovi imaju za cilj osigurati sirovine iz Kanade

Mercedes-Benzov memorandum o razumijevanju ima za cilj da istraži dublje veze kroz sve faze lanca vrijednosti u automobilskoj industriji – od tehničkog razvoja i ekstrakcije sirovina, do proizvodnje, vijeka trajanja i recikliranja...

U gotovo isto vrijeme, Mercedes-Benz i Volkswagen su objavili da su potpisali Memorandum o razumijevanju (MoU) sa Vladom Kanade u vezi sa materijalima i tehnologijom baterija. Obje njemačke kompanije imaju za cilj unaprijediti mogućnosti u kanadskom lancu snabdijevanja električnim vozilima i osigurati održive izvore sirovina iz te zemlje. Na ceremoniji su bili prisutni odlazeći generalni direktor VW Grupe Herbert Deiss, direktor Mercedes-Benz-a  Marking Schaefer, savezni kancelar Savezne Republike Njemačke Olaf Scholz, kanadski ministar za inovacije, nauku i industriju François-Philippe Champagne i kanadski premijer Justin Trudeau.

 

 

 


Volkswagen grupa se fokusira na saradnju između PowerCo, svoje novoosnovane kompanije za proizvodnju baterija, i kanadskog rudarskog sektora. Snabdijevanje kritičnim sirovinama kao što su litijum, nikl i kobalt je ključni fokus ove saradnje. Plan je da se poveća proizvodnja katodnog materijala Grupe i da se kanadskim dobavljačima ponudi prilika da djeluju kao dobavljači sirovina, rafinerije i prerađivači. PowerCo takođe planira da uspostavi posebnu kancelariju za vezu u Kanadi. "Snabdijevanje sirovinama za baterije i proizvodnja prekursora i katodnih materijala s niskim ugljeničnim otiskom omogućiće brzo i održivo povećanje kapaciteta baterija - ključna poluga za našu strategiju rasta u Sjevernoj Americi", rekao je Deiss, koji će se povući s mjesta generalnog direktora VW grupe krajem mjeseca.

 


Mercedes takođe istražuje strateško partnerstvo sa Rock Tech Lithium Inc., kompanijom čiste tehnologije koja posluje u Kanadi i Njemačkoj. "Budući da je održivost centralni stub naše strategije kupovine Mercedes-Benza, cijenimo da Rock Tech planira isporučiti Mercedes-Benz litijum iz rudarskih lokacija revidiranih prema standardu IRMA i obrađenih obnovljivim izvorima energije," rekao je Gunnar Guethenke, zamjenik Predsjednika nabavke i kvaliteta dobavljača Mercedes-Benz AG-a.

Datum objave: 24/08/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook