Naslovna > Teme > Nosiće Geelijeve motore?

Mercedes Benz

Nosiće Geelijeve motore?

Kineski proizvođač automobila, Geely otpočinje plasman u kapital njemačkog Daimlera...

Zajedno sa kompanijom Volvo Cars, Kinezi nameravaju da automobilskim gigantima ponude pogonske jedinice svoje proizvodnje. Prema raspoloživim informacijama, Geely i Volvo žele da osnaže svoju poziciju na tržištu proizvođača pogonskih blokova objedinjenjem profitnih centara. Među potencijalnim kupcima je i Daimler, pa bi se tako motori sa potpisom kineskog Geelija mogli naći i u vozilima s oznakama Mercedesa.

 

Daimler proizvodi pogonske sklopove za svoje modele, skoro u potpunosti u svojim fabrikama, a dva proizvođača već uspješno sarađuju u oblasti usluga mobilnosti sutrašnjice, kao i u razvoju marke Smart. Zanimljiva je činjenica da glavni akcionar kompanije Geely, Li Šufu, drži 10% kapitala njemačkog Daimlera.

 

Što se tiče kompanije Volvo, Šveđani su izrazili želju da se gama prebaci na električne pogonske sklopove u što kraćem roku. Budući da većina proizvođača automobila sada intenzivnije traga za načinima kako da smanje obim proizvodnje motora, jedna od alternativa je i udruživanje sa rivalskim korporacijama, a proces je iniciran tranzicijom ka električnoj budućnosti.
 

Datum objave: 23/12/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook