Naslovna > Automobili > Mini > Nova najava moćnog hatchbacka

Mini John Cooper Works

Nova najava moćnog hatchbacka

Mini je još jednom najavio lansiranje vrućeg hatchbacka sa nula emisija, čime potvrđuju svoje ,,zelene“ planove za budućnost, ali raduje činjenica da se neće odreći snažnih John Cooper Works izdanja...

Početkom 2030-ih, Mini će postati čisto električna marka, a njegov posljednji automobil pogonjen motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem očekuje se oko 2025. godine. Britanska kompanija već ima Cooper SE u svoom portfoliu, prvi isključivo električni automobil, a snažnija verzija električnog hatchbacka očekuje se u skorije vrijeme. U decembru prošle godine Mini je prvi put najavio John Cooper Works izdanje električnog Coopera, potvrđujući tako glasine od ranije da će se pojaviti vrući mališan sa nultom emisijom.

 

 


Nažalost još uvijek nema detalja o automobilu, ali proizvođač kaže da ,,osjeća da je vrijeme za pojačanje“, što sugeriše da bi Cooper SE mogao doći sa većom snagom. Podsjećanja radi, osnovni Mini Electric ima 184 KS i 270 Nm obrtnog momenta, obezbjeđujući ubrzanje od 0-100 km/h za 7,3 sekunde. Biće zanimljivo vidjeti da li će Mini zadržati raspored sa jednim motorom i jednostavno dodati snažniji elektromotor ili će vrućem hatchbacku dodati drugi motor za mogući sistem pogona na sva četiri točka. Sa novom teaser fotografijom nije ništa novo otkriveno, ali Mini nastavlja da održava pažnju javnosti, a više detalja kao i samo predstavljanje može se očekivati u narednim mjesecima.

Datum objave: 26/03/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook