Naslovna > Vijesti > Nove ocjene za VW-ovog mališana

Volkswagen up!

Nove ocjene za VW-ovog mališana

Kritike VW-u nakon najnovijih kreš-testova zbog uklanjanja sistema automatkog kočenja u slučaju nužde...

Vokswagen-ov up! dobio je tri od pet zvjezdica na posljednjem Euro NCAP testiranju iz bezbjednosti vozila. Ovaj model je dobio pet zvjezdica na prethodnom testiranju 2011. godine, ali sa pojavom električne verzije modela, kao i fejsliftovane verzije benzinca, bilo je neophodno da se testovi ponove. ovi rezultati se, pored gore navedenih varijanti modela up!, odnose i na Seat Mii i Škoda Citigo koji su mehanički identični. Glavni razlog za ovaj rezultat su niže ocjene na polju siguronosnih sistema asistencije pri vožnji, i strožiji kriterijumi ocjenjivanja na ovom polju nego što su bili 2011.

 

NCAP je uputio kritiku VW-u za uklanjanje opcije automatskog kočenja u slučaju nužde, iako sistem asistencije za održavanje vozila u saobraćajnoj traci, koji se prethodno nije nalazio u paketu opreme, sada dolazi u standardnim izdanjima ovog modela. Naglašeno je da je potreba za ovim sistemom najveća upravo u uslovima gradske vožnje, što je i ciljana namjena auta iz ove klase, te je njegov izostanak nezanemariv faktor.

 

Volkswagen nije pokazao zabrinutost i da su dobijeni rezultati bili očekivani. Istakli su je up! dobio unaprijeđenja u vidu ugradnje drugih siguronosnih sistema, kao i postraničnih vazdučnih jastuka, kao dio standardnog paketa, čineći ga jednim od najbezbjednijih automobila u klasi. Strožiji kriterijumi, pogotovo za vozila A-segmenta, su rezultovali ocjenom od tri zvjezdice, ali po današnjim standardima to se može smatrati vrlo dobrim rezultatom, rekli su iz Volkswagena.

Datum objave: 18/12/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook