Naslovna > Vijesti > Nove varijante guma za sezonu 2018

Promjene pravilnika Formule 1

Nove varijante guma za sezonu 2018

Nekoliko promjena je uvedeno u pravilnik Formula One sezone za 2018. godinu, a jedna od bitnijih stavki tiče se upotrebe guma.

Većina onih koji ne poznaju ovo takmičenje, primjenu trkaćih guma uzima “zdravo za gotovo. Međutim, one su svakako jedna od najbitnijih stavki na F1 bolidu i razumijevanje njihovog  ponašanja za vrijeme trke je vrlo često presudno za pobjedu. Mnogo promjena na bolidima je uvedeno za sezonu 2018, i dok je medijska pažnja usmjerena na Halo uređaj za zaštitu vozača, neprimjećeno je prošla informacija da je Pirelli uveo još 2 smješe guma za novu sezonu. Nove varijante su Superhard smješa sa oznakama u Orange boji i Hypersoft smješa u Pink boji. Što se tiče boja i oznaka, promjenjena je i oznaka prijašnje tvrde Hard komponente, koja je sada u Ice Blue boji. Sve vrste guma koje nudi Pirelli su mekše nego prije, što će uticati na grip bolida ali i broj promjena guma tokom GP vikenda. Kišne varijante su nepromjenjene i u ponudi su mekša i tvrđa varijanta, kao i prošle godine, ali Intermediate gume su sada u dvije varijante umjesto prijašnje jedne.

 


Prošle godine smo gledali samo tri trke na kojima su svi timovi išli u boks dva puta, pa će taktika korištenja novih guma koje se brže troše ove godine biti izgleda potpuno drugačija. Otežavajuća okolnost je ta što svi timovi moraju koristiti obavezne setove guma za  trku, i to jedan set za kvalifikacije i dva seta za samu trku. S obzirom da se za nove gume prognozira veća degradacija tokom vožnje i sporije porformanse u odnosu na prošlogodišnje (oko 1 sekunda po krugu), očekujte interesantan početak sezone na prvoj trci u Australiji…

Datum objave: 20/02/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook