Naslovna > Vijesti > Novi 4.0-litarski agregat

AMG

Novi 4.0-litarski agregat

AMG uveliko radi na razvoju 4.0-litarskog agregata koji će zamijeniti postojeći 5.5-litarski V8 turbak koji će ostati iskona AMG-a

Šta su AMG automobili bez  visokolitražnih agregata ? Brujanje, adrenalin i surova snaga su nemogući bez nekoliko litara zapremine u agregatu. Upravo zbog toga je 5.5-litarski V8 turbo, postao skoro pa ikona AMG-a.

 

No, došlo je vrijeme da se taj agregat penzioniše, a kako smo u trendu „downsizinga“, zamijenit će ga novi agregat koji je u fazi razvoja a koji ima 4 litra zapremine. Novi agregat, prema nepotvrđenim informacijama, imat će minimalnu snagu od 450 „konja“, dok će se iz njega moći i izvući maksimalnih 600 KS.  Podataka o obrtnom momentu nema, ali se pretpostavlja da će ovaj agregat svoj  „debi“ imati sredinom ovog desetljeća u modelu C63 AMG, a očekuje se i u novom SLS-u čiji razvoj Mercedes završava.  Uporedo s ovim glasinama, pojavila  se i informacija da je novi 4.0-litarski agregat, „poduplani“ dvolitarski motor kojeg je AMG razvio za  A45 AMG i CLA45 AMG. 

Datum objave: 28/12/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook