Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Novi korak u digitalnoj transformaciji

Renault Grupa pokreće prvi industrijski metaverzum

Novi korak u digitalnoj transformaciji

Metaverzum se temelji na četiri dimenzije: masovnom prikupljanju podataka, „digitalnim dvojnicima” tehnoloških procesa, povezivanju ekosistema lanca snabdijevanja i nizu naprednih tehnologija...

Renault Grupa predstavlja prvi industrijski metaverzum kojim će ubrzati vlastitu digitalizaciju. Danas su sve proizvodne linije povezane (8500 komada opreme), 90 % tokova snabdijevanja neprestano se nadgleda, a svi podaci o lancu dobavljača sačuvani su u metaverzumu grupacije, istinskoj replici stvarnog svijeta koju je moguće kontrolisati u stvarnom vremenu! Digitalna tehnologija Grupe usmjerena je na Industriju 4.0 još od 2016., a do danas je omogućila uštedu od 780 miliona evra. Do 2025. godine ta bi tehnologija trebala generisati uštedu u vrijednosti 320 miliona evra (+260 miliona evra uštede na imovini), skratiti vrijeme isporuke vozila za 60 %, smanjiti ugljenični otisak proizvodnje automobila za 50 %, značajno skratiti inovacijske cikluse te pomoći Grupi da ostvari ciljano smanjenje troškova garancije od 60 %.

 

 

 


Sve počinje s podacima. Renault Grupa razvila je jedinstveno standardizovano rješenje za prikupljanje podataka iz svih svojih fabrika. Riječ je o platformi za masovno prikupljanje podataka koji će se čuvati u industrijskom metaverzumu, a sve kako bi se podstaknula efikasnost proizvodnih postupaka u stvarnom vremenu. Pod nazivom projekt ID@Scale, ta je platforma u saradnji s fasbrikom ATOS stavljena na raspolaganje i drugim akterima automobilske industrije. Grupa je kreirala virtuelne modele svoje fizičke imovine, a to znači da svaka fabrika pod okriljem grupacije sada ima svog virtuelnog dvojnika. Lanac snabdijevanja takođe je dobio svoj digitalizovani svemir koji čini sastavni dio industrijskog metaverzuma i koji „kontrolni toranj” nadzire u stvarnom vremenu.

 


Integracija u prošireni ekosistem - upotreba digitalnih dvojnika poduprta je podacima o dobavljačima, prognozama prodaje, informacijama vezanim uz kvalitet, ali i vanjskim informacijama kao što je vremenska prognoza, stanje na cestama i drugo, te umjetnom inteligencijom koja olakšava predviđanje. Ubrzanje ove digitalne transformacije omogućeno je konvergencijom naprednih tehnologija (usluge u oblaku, usluge u stvarnom vremenu, 3D, velike količine podataka...). Renault Grupa razvila je jedinstvenu platformu za udruživanje tehnologija koje osiguravaju funkcionalnost i otpornost digitalnih dvojnika i njihovih ekositema.

 


Zahvaljujući boljoj vidljivosti radnog okruženja koju pruža metaverzum, industrijski akteri mogu se dodatno prilagoditi i steći autonomiju u donošenju odluka. Tehnologije iz svijeta igara dodatno produbljuju korisničko iskustvo, što dokazuje i slučaj virtuelne obuke za poslove lakiranja. Algoritmi umjetne inteligencije povećavaju sposobnost predviđanja kod zaposlenika te olakšavaju optimizaciju protoka i procese upravljanja kod stručnjaka za lance snabdijevanja.

Datum objave: 15/11/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook