Naslovna > Vijesti > Novi sportski automobil u saradnji 2 kompanije

Qiantu Motors

Novi sportski automobil u saradnji 2 kompanije

Udruženim snagama kineske kompanije Qiantu Motors i kalifornijskom Mullen Technologies rade na izradi novog sportkog automobila, čija bi proizvodnja do 2020. godine trebala početi, a ovaj model će se naći pod oznakom K50...

Iako ste pomislili da će se izrađivati u Kini, K50 će ipak silaziti sa proizvodnih traka na tlu SAD-a. Ove dvije kompanije najprije će pripremiti vozilo za homologaciju kako bi ono zadovoljilo standarde koji važe u SAD, te da bi se kasnije mogao prodavati na sjevernoameričkom kontinentu. Nije poznato previše detalja o novom sportskom automobilu, osim da će posjedovati karoseriju izrađenu od aluminijuma, uz elemente od ugljeničnih vlakana.

 

Na američkom tržištu će se naći verzija sa električnim pogonom, a elektromotor će biti u stnaju da isporuči 408 ks, dok će se sa druge strane u kineskoj verziji naći dva elektromotora, koja udruženim snagama proizvode 435 ks i 680 Nm obrtnog momenta, a napajaju se iz baterija kapaciteta 78 kWh, što će omogućiti autonomiju od oko 380 km. Ove brojke će biti dovoljne da K50 do stotke stigne za 4,6 s, dok je maksimalna brzina kretanja vozila ograničena na 200 km/h. Za SAD cijena još uvijek nije poznata, ali u Kini će se početna cijena kretati od oko 110.000 dolara.

Datum objave: 21/12/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook