Naslovna > Vijesti > Novo ime automobilske industrije

Aiways

Novo ime automobilske industrije

Prvo iskušenje kineske firme Aiways pruža zanimljivo rješenje kada su u pitanju novi pristupačni električni SUV automobili.

U5 je električni SUV srednje veličine kineske start-up kompanije Aiways. Na evropskom tržištu će biti na proljeće sljedeće godine. Cijena će se kretati oko 30 000 eura. Ima prilično ambicioznu autonomiju, koja prema navodima firme iznosi oko 450km. U5-ova baterija od 65kWh zvuči razumno i može se napuniti sa nule na 80% u 44 minute pomoću 50-kW istosmjernog punjača.

Dakle, radi se o upadljivim statistikama koje potiču pitanje "ko su Aiways?", na što je odgovor privatno financirana kineska automobilska kompanija čiji su osnivači i ključni menadžeri uglavnom bivši Volkswagen-First Automobile Works i ex-Audi Kina , plus bivši dizajner GM Europe Ken Okuyama. Aiways planira biti veliki u konekcijama i inteligentnim sistemima pomoći vozaču.

Do sada je izrađeno svega nekoliko probnih modela, koji su prevalili put iz Xiana u Kini do Frankfurta u Njemačkoj. Sistemi za prešanje, zavarivanje, bojanje i završne radove montaže koji su već izgrađeni do danas su koštali preko milijardu funti. Uključen je čitav niz dobavljača, uključujući Bosch (koji je razvio šasiju), Lear i mnoge druge dobro poznate stručnjake. 

Datum objave: 24/09/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook