Naslovna > Automobili > Kia > Sportage > Od 2006. godine proizvedeno više od 7 miliona motora

Kia slavi dvije decnije u Slovačkoj

Od 2006. godine proizvedeno više od 7 miliona motora

Izgradnja fabrike u Teplički nad Váhom kod Žiline započeta prije tačno 20 godina, a proizvodnja traje više od 18 godina...

Dvadeset godina nakon postavljanja kamena temeljca za fabriku u Žilini, Kia se s ponosom prisjeća izuzetnog puta koji predstavlja uspješnu priču ne samo za kompaniju, već i za cijelu regiju. Svečanost povodom početka izgradnje fabrike održana je u aprilu 2004. godine u Teplički nad Váhom, a događaju su prisustvovali najviši predstavnici grupacije Hyundai Motor Group (Kijine matične kompanije koja uključuje sestrinske brendove Kia, Hyundai i Genesis), rukovodstvo Kije, tadašnji ministar privrede Republike Slovačke, kao i vodeći predstavnici grada Žilina. Izgradnja fabrike počela je na jesen 2004. godine i trajala je oko 25 mjeseci, uključujući šest mjeseci probne proizvodnje. Prvi serijski automobil, tadašnji model "Cee'd", proizveden je u decembru 2006. godine. To je bio potpuno novi model posebno dizajniran za evropsko tržište. Istovremeno s proizvodnjom automobila, pokrenuta je i proizvodnja motora, što je ovu fabriku učinilo ključnom za širenje Kije širom Evrope, označavajući prekretnicu u razvoju kompanije.

 

 

 


Tokom svoje dvadesetogodišnje istorije, fabrika u Žilini proizvodila je ukupno četiri različita modela: Kia Ceed, Sportage, Venga, i između 2009. i 2011. godine, Hyundai ix35. Model Sportage se od njegove druge generacije proizvodi isključivo u Žilini, dok je za model Ceed to jedina fabrika u kojoj se proizvodi. Osnovni model Ceed sa 5 vrata dobio je 2007. godine varijante SW (Sportswagon) i verziju sa 3 vrata, koja se proizvodila do 2018. godine. Od 2018. i 2019. godine, Ceed se takođe proizvodi u varijantama ProCeed (shooting brake) i crossover XCeed. U 2020. godini, Kia Europe završila je niz nadogradnji u proizvodnom pogonu u Žilini. Kao rezultat investicije od 70 miliona evra, fabrika je bila prilagođena za proizvodnju novog motora „Smartstream“ sa unutrašnjim sagorijevanjem i hibridnih pogonskih sklopova. Timovi za razvoj pogonskih sistema uspješno su unaprijedili odziv motora, efikasnost sagorijevanja i širok raspon obrtnog momenta. Uvođenje Kijine hibridne tehnologije bilo je ključno za razvoj ovih motora. Ove nadogradnje deo su Kijine šire strategije za razvoj različitih vrsta pogonskih sistema – uključujući hibridne, električne i sisteme sa unutrašnjim sagorijevanjem – koji odgovaraju potrebama različitih vozača.

 


Na početku, fabrika je radila samo u jednoj smjeni. Rad u dvije smjene započeo je 2007. godine, a od 2012. Kia proizvodi u tri smjene. Zahvaljujući ovom povećanju, fabrika sa visokom tehnologijom premašila je ukupno 4 miliona proizvedenih vozila nakon samo 15 godina, proslavivši ovu prekretnicu 2021. godine. Danas se fabrika može pohvaliti godišnjim kapacitetom od 350.000 automobila i 540.000 motora. Od 2006. godine, ovdje je proizvedeno 7 miliona motora. Automobilski proizvođač trenutno zapošljava direktno 3.800 ljudi, dok je prosečno trajanje radnog staža u fabrici 11 godina. Zahvaljujući tome, Kia je postala sastavni dio regije i doprinosi njenom stalnom razvoju. Kompanija je već 20 godina stabilan poslodavac u regiji i strateški partner grada Žiline, kao i okolnih opština i zajednica. Kroz svoju fondaciju, osnovanu 2013. godine, ova automobilska kompanija do sada je podržala projekte u oblastima obrazovanja, zdravlja, životne sredine i inkluzije sa ukupnom vrijednošću većom od 11 miliona evra.

Datum objave: 22/04/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook