Naslovna > Teme > Od naredne godine - Minhen

IAA 2021.

Od naredne godine - Minhen

Udruženje njemačke automobilske industrije VDA je zvanično objavilo informaciju o Minhenu kao novom domaćinu IAA umjesto Frankfurta...

 

Nakon 70. godina Frankfurt prestaje biti domaćin jednog od najvećih sajmova automobila u Evropi, a od naredne godine domaćin sajma je grad Minhen koji dobio tu prednost ispred Hamburag i Berlina koji su u užem izboru. Čelnici glavnog grada njemačke pokrajine Bavarske su ponudili opcije pretvaranja centralnog dijela i drugih atraktivnih lokacija Minhena u izložbene dijelove koji bi bili povezani sa glavnim izložbenim centrom rutama rezervisanim za prevoz ekološki prihvatljivim vozilima u cilju promocije „čistih“ pogona. Iz udruženja ističu kako im je cilj razviti mobilnu platformu koji će zamijeniti zastarjeli koncept dosadašnjih IAA sajmova automobila. Njima je u cilju preoblikovati Minhen u „pametni grad“ sa novim sistemima umrežavanja prevoza i inteligentnim saobraćajnim konceptima. Članovi udruženja su takođe uvjereni da će novi zamišljeni koncept sajma ponovo pokrenuti interes javnosti i posjetilaca za automobile, jer će im umjesto dosadašnje zastarjele klasiče izložbe ponuditi novi doživljaj mobilnosti, tehnologije i vozila, a posebno onih sa ekološki prihvatljivim „čistim“ pogonom.

 

 

Jedan od razloga lošeg odziva prošlogodišnjeg sajma u Frankfurtu je otkazivanje učešća najpoznatijih svjetskih brendova, što je rezultovalo sa 30% manje posjetilaca nego na prethodnom. Sve više svjetskih proizvođača razvija nove digitalne savremene prezentacije svojih modela koje dopiru do većeg broja publike i iziskuju daleko manje troškove od klasičnog izlaganja, tako da je svima jasno zbog čega opada interesovanje za tradicionalne sajamske prezentacije. Vijest od Minhenu kao gradu domaćinu narednog IAA sajma je obradovala rukovodioce kompanije BMW, čije je glavno sjedište u glavnom gradu pokrajine Bavarske.

Datum objave: 05/03/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook