Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Od ponedeljka obavezna zimska oprema

AMS RS

Od ponedeljka obavezna zimska oprema

Auto-moto savez Republike Srpske obaviještava sve vozače da od ponedjeljka, 1. novembra 2021. godine, stupa na snagu Pravilnika o saobraćaju u zimskim uslovima kojim je propisano da sva motorna vozila u Srpskoj i BiH moraju do 1. aprila 2022. godinem posjedovati zimsku opremu...

Pravilnikom su od navedene obaveze izuzeta motorna vozila na dva ili tri točka, kao i četvorocikli, traktori na točkovima i traktori na gusjenicama. Zimska oprema obuhvata pneumatike za zimsku upotrebu na svim točkovima vozila ili pneumatike za zimsku upotrebu na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka. Pod zimskom opremom smatraju se i pneumatici za ljetnu upotrebu na svim točkovima sa minimalnom dubinom gazećeg sloja četiri milimetra i lancima za snijeg, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.

 

 

 

 

 


AMS RS i Auto-moto društva će povodom početka zimske sezone, od 1. do 26. novembra ove godine, sprovesti, tradicionalnu preventivnu kampanju besplatne kontrole tehničke ispravnosti uređaja na motornim vozilima i njihove pripremljenosti za zimu pod nazivom „Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima 2021“. Kampanja počinje u ponedjeljak u devet časova na parking prostoru benzinske pumpe „Nestro Petrol“ u ulici Branka Popovića b.b. u banjalučkom naselju Lazarevo, gdje će stručni timovi AMS RS i društvo odgovorne kompanije „Optima grupa“ formirati ispitni punkt i kontrolisati tehničku ispravnost motornih vozila. Početku kampanje prisustvovaće predstavnici nadležnih republičkih institucija, Ministarstva saobraćaja i veza RS, MUP-a RS, kao i kompanija „Optima grupa“ i AMS RS. Izjave za javnost planirane su u deset časova. Vozačima će se na ispitnom punktu dijeliti grebalice za led, zimska tekućina za pranje vjetrobranskog stakla „Mosol“, servisne knjižice i leci u kojima je objašnjen način vožnje u zimskim uslovima i priprema vozila za zimu. AMS RS podsjeća vozače da se pod zimskim uslovima saobraćaja na putevima smatra situacija kada pada snijeg i nalazi se na kolovozu ima ugaženog i zaleđenog snijega, kada pada kiša i ledi se na kolovozu, odnosno kada je kolovoz zaleđen.

Datum objave: 29/10/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook