Naslovna > Vijesti > Odluka pada u Austriji

Red Bull Air Race

Odluka pada u Austriji

Ko će biti ovogodišnji šampion Red Bull Air Race takmičenja ne može se ni naslutiti prije posljednje utrke koja će se održati u Austriji, jer Lamb, Bonhome i Arch imaju podjednake šanse i približan broj bodova

Već 26. oktobra saznat ćemo ime novog šampiona Red Bull Air Race takmičenja. Tada će se održati posljednja ovosezonska utrka, na Red Bull ringu u Austriji. Da je neko nakon prve tri utrke ove godine rekao da će najviše šanse za titulu imati veteran Nigel Lamb, rijetko ko bi povjerovao u takvu priču. No, nakon 7 utrka Lamb je u generalnom plasmanu u vodstvu sa 53 boda, iza njega svoju šansu će čekati Arch sa trenutno 48 bodova i Bonhomme koji sada ima 47 bodova. Ostali vozači izgubili su i teorijske šanse za titulu prvaka, pa je sigurno da će novi šampion biti jedan od pomenute trojice. Svaki od njih ima svoje adute i prednosti, no jasno je da je Lamb najveći favorit. Dvije stvari razvdvajaju Lamba od dvojca koji ga prati. Prva je njegova konstantnost. Nigel već zadnjih 5 utrka penje se na pobjedničko postolje i ima savršenu formu. Ako nije prvi ili drugi, onda je sigurno treći.

 

Druga stvar koja ide Lambu na ruku je bodovna prednost, pet odnosno šet bodova trenutne prednosti na protivnike, može biti odlučujuće nakon posljednje utrke u Austriji. Možda Lamb kao svoju prednost  može uzeti i trenutno formu Archa i Bonhomea. Ovaj dvojac je odlično otvorio sezonu i smjenjivao se na prvom mjestu, no nakon nekoliko utrka obojica su imali svoje padove, pa utrke završavali na sedmoj ili osmoj poziciji. Međutim, nema sumnje da će na Red Bull Ringu i Arch i Bonhome dati sve od sebe da dodju do prve pozicije, koja bi im mogla donijeti i naslov ovogodišnjeg prvaka. Hannes Arch će nastupati u svojoj zemlji, pred svojim navijačima i sigurno mu neće faliti motiva. Sa druge strane, hladnokrvni britanac Paul Bonhome zna kako doći do titule, jer mu je to pošlo za rukom do sada dva puta, 2009. i 2010. godine.

 

Utrka u Austriji bi umnogome mogla i zavisiti od vremenskih uslova, kao što je bio slučaj na utrci u Las Vegasu. Vremenske prognoze najavljuju hladnije vrijeme, a piloti se nadaju da neće biti vjetrovito. Kako god, posljednji vikend ovog mjeseca donijet će nam novog šampiona Red Bull Air Race takmičenja, koji će ispisati nove stranice istorije ovog sporta. 

Datum objave: 21/10/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook